sourze.se

EU-parlamentet vill lagra allt du googlar

Redan nu kommer ett förslag till utvidgning av det datalagringsdirektiv som ska införas och som kommer att omfatta all telefoni och all e-posttrafik. Nu vill man att även sökmotorer på internet ska inkluderas.

Den föreslagna utvidgningen innebär konkret att allt du söker på via till exempel Google kommer att sparas. Inte för att du gjort något eller ens är misstänkt för att ha gjort något, utan "för säkerhets skull", ifall du gör något du inte borde göra. Ingen begränsning gäller, utan allt ska sparas. Syftet med detta är oklart men är på något sätt kopplat till barnporr vilket alla registreringar och censuråtgärder idag förklaras med. Vad som inte förklaras är varför en sökning på "Torbjörn Fälldin" ska lagras och sparas?

Det är något av en paradox att allt fler människor, i vad som ska föreställa en demokrati, känner behov av att på olika sätt gömma sig, anonymisera sig och kryptera sig för att kunna genomföra vissa fullt lagliga saker som man av någon anledning vill ska vara privata.

Förr så var det bara skurkarna som gömde sig, men idag så tillhör fler och fler på sitt sätt den "undre världen". Det är väl rätt naturligt att den företagare som har problem i sitt företag googlar på ord som "konkurs", "likvidation" och "skattebrott" och det är lika naturligt att han inte vill att detta dokumenteras. Den orolige tonåring som försöker skaffa sig kunskap om könssjukdomar tycker säkert heller inte om att hans/hennes sökningar på "klamydia", "kondylom" och "syfilis" registreras och lagras.

Det börjar bli sent nu svenska folket. Det är dags att säga ifrån och att göra klart för politikerna att det har gått för långt. Själv fasar jag för den dag då alla dessa register och avlyssningsmöjligheter börjar missbrukas. Det kommer att ske lika säkert som att natt följs av dag. Frågan är bara när.


Om författaren

Författare:
Michael Gajditza

Om artikeln

Publicerad: 04 jun 2010 10:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: