sourze.se
Artikelbild

"Sverigedemokraterna rasar"

Så har många rubriker lytt i etablerade medier sedan igår. Bakgrunden är en Skop-mätning som över huvud taget inte mäter vilka partier svenskarna skulle rösta på om det vore val idag.

Frågan Skop har ställt är istället vilket parti svenskarna föredrar just nu i rikspolitiken. Och som bekant är SD inte representerat i riksdagen och därmed ännu inte särskilt synligt i rikspolitiken.

Vidare kopplar ett flertal medier, bland annat SVT Rapport, "raset" till en attitydundersökning som SOM-institutet har gjort bland svenskarna och som påstås visa att svenskarna blivit mer positiva till invandring. Vilket är en intressant slutsats då den enda frågan i rapporten som berör invandring visar att svenskarna blivit mer negativa till invandring sedan förra rapporten.

Jag fick själv kommentera mätningarna i måndagens Rapport, eftersom public service uppenbarligen ansåg att opinionsförändringen hade stort nyhetsvärde. Märkligt nog missade man helt förra månaden när SD:s stöd i Skop förändrades ännu mer och nästan fördubblades.

Det verkar även som att alla övriga stora medier som i måndags uppmärksammade "raset" igår helt verkar ha missat att SD inte bara ökade till 5,5 i United Minds, utan även fick en stark vågmästarroll mellan blocken. Till och med Aftonbladet som själva köpt in undersökningen glömde att rapportera om SD:s resultat.

Eller kanske missade man det bara – det verkar nästan mer troligt eftersom chefredaktör Helle Klein själv skrev i gårdagens ledare att SD i senaste mätningarna ligger klart under 4 och att "sannolikheten att de skulle komma in i riksdagen är i dag minimal". Intressant analys av ett parti som ligger på 5,5 enligt Kleins tidnings egna institut. SD har aldrig hamnat under 4 och i genomsnitt för samtliga mätningar har vi fått 5,3 enligt samma institut.

Så hur ser det då ut i opinionen för SD? Det kanske bästa sättet att kartlägga opinionsmässiga trender är att använda sig av så kallad "poll of polls", det vill säga en sammanvägning av samtliga opinionsinstituts resultat. Gör vi det ser vi en, i det längre perspektivet, tydligt uppåtgående trend där SD de senaste 11 månaderna har legat över 4 i snitt varje månad.

Samtidigt ska vi komma ihåg att partiet alltid underskattats kraftigt i opinionsmätningar. Faktum är att inte en enda mätning av ett enda institut lyckades presentera en lika hög siffra som det resultat SD fick på valnatten såväl i senaste riksdagsvalet som i senaste valet till Europaparlamentet.

Med korrekt statistik som underlag, inte selektivt utvalda mätningar och rena fabuleringar, kan bedömningar som Aftonbladets och Rapports tyckas aningen överdrivna. Men det finns samhällsaktörer som gör andra bedömningar. Unibet har den senaste tiden gett bättre odds för den som vågar tippa på att SD hamnar under 4 än för den som tippar över...Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Erik Almqvist

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2010 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: