sourze.se

Det finns ingen demokrati, bara dålig ekonomi

I morgontidningen kunde den sömniga Louise läsa följande rubrik, som stod lite vid sidan av huvudrubriken: "Federal Reserve har lämnat förslag till kongressen, om att avskaffa pengar".

Jaha, tänkte Louise, vad kommer hända om pengar avskaffas? Om förslaget verkligen går igenom? Hur avskaffar man pengar och vad är alternativet? FINNS pengar ens, tänkte hon.
Pengar är väl bara några siffror på en dator? Vissa personer har flera siffror än andra och ingen begriper varför, tänkte hon. Chefer har fler, arbetare har färre siffror. Deras människovärde uttrycks och mäts i antalet siffror, som de har på en dator.

Pengar brukade ju mätas i guld, förut... förr i tiden. Var det inte så att pengar var en tillgång förut, någonting konkret? Numer tycktes pengar i första hand vara en skuld, i det ögonblick man beviljas ett lån. En skuld, som aldrig kan betalas, tänkte hon. Alla världens sifferpengar räcker inte till!

Ja, vad visste hon? Hon var ju bara en enkel postkassörska. Hon kunde räkna och hade gått gymnasiet men räknade sällan mångmiljardbelopp på sitt jobb. Hon var ännu alltför trött för att kunna tänka klart, kring alla turer den senaste tiden. Det hade skrivits en hel del i tidningarna om ekonomiska kriser och annat. Flera länder hade försatts i konkurs de senaste månaderna och lämnats åt sitt öde, hade man skrivit. Spanien, Belgien och Italien var bara några. Hur hade det gått till? tänkte Louise. Det kändes nästan overkligt.

Internationella Valutafonden sade sig inte vara villig att ställa upp för misskötta ekonomier längre. Inte för att IMF hade något egentligt val men lobbygrupper inom IMF och utanför hade förespråkat att inte längre stödja konkurshotade länder. Man menade att det urholkade ekonomin, om bättre rustade länder skulle tvingas att stödja sämre rustade.

Louise drack en till klunk av det ganska ljumma kaffet, som hon hade införskaffat kvällen innan, i tron att det skulle smaka bättre. Det slog henne för ett ögonblick att hon kunde sägas leva i framtiden... att hon var en modern människa.

Hon reflekterade över dagens datum: måndagen den 5:e september 2011. Hon önskade ibland att hon var en "omodern" människa, i en tid, då världen gick att begripa.


Om författaren

Författare:
Liolin Vernram

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2010 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: