sourze.se

Anna Anka – Skådespelerska eller psykfall?

"Nu när Anna Anka fått ett eget program, har vi fått klart för oss att hon inte är någon skojig figur alls. Frågan är om Anna Anka är en bra skådespelerska eller om hon är ett psykfall. Driver hon med oss eller lider hon av omfattande psykiska problem?"

När Anna Anka fick sitt genombrott i TV3:s "Svenska hollywoodfruar" var det ganska kul underhållning. En halvgalen polsksvenska med ett så skojigt namn som Anna Anka, 38 år, gift med en av världens mest kända dock åldrande låtskrivare, hade åsikter som många svenskar delar, men inte vågar uttrycka, av rädsla för jantelagen. Då var Anna Anka en kul figur. Men hon blev berusad av sin egenhändigt skapade mediegestalt och borde nu sedan länge lida av baksmällan. I dag, när Anna Anka fått ett eget program, "Anna Anka söker assistent", har vi fått klart för oss att hon inte är någon skojig figur alls. Frågan är om Anna Anka bara är en bra skådespelerska eller om hon är ett psykfall. Driver hon med oss eller lider hon av omfattande psykiska problem?

Vad som var avsett som lätt tabloidunderhållning i TV 3:s program har omvandlats till något slags bisarrt och nästan på gränsen till makabert skräckprogram, i vilket en grupp fruktansvärt oerfarna svenska ungdomar lockas av det falska löftet om ett lyxigt liv i Hollywood genom vad de tror är ett superjobb, nämligen att bli assistent åt Anna Anka. Vad dessa stackare troligen inte vet är att Anna Anka, med största sannolikhet, aldrig ens har funderat på att söka någon assistent från Sverige utan att detta är någonting som en mycket kommersiellt tänkande redaktion på TV-bolaget i Sverige kommit på och lyckats få Anna Anka att delta i. Dessa ungdomar får förolämpas och utnyttjas av den elaka fru Anka, som i sin självgodhet vill framstå som om hon lever ett överklassliv bara för att hon äger en handväska som kostat flera tusen dollar Ungdomarna som sökt sig till programmet tror att de söker jobb hos en superkändis genom vilken de kommer att få uppleva drömlivet i stjärnornas Hollywood. De har inget sätt att kontrollera om det är sant. Deras världsbild består av det som de har läst i Expressen, Aftonbladet och på diverse bloggar.

Förblindade av sina drömmar om att flytta till USA, saknar ungdomarna i TV-programmet förmågan att genomskåda Anna, som de tror kommer bli deras chef i framtiden. De fattar inte att de har handplockats av TV-produktionsbolaget precis på samma sätt som man plockat Linda Rosing och Robinson-Robban i tidigare TV-såpor. Istället för stora bröst som Rosing och kaxighet som Robban har TV-producenterna letat efter ungdomar som är lite korkade och svaga nog att slicka arslet på Anna Anka, stå ut med hennes upprepade förolämpningar och därmed göra vad TV3 kallar för bra TV-underhållning. En sak är alldeles glasklar – det råder inget tvivel om att dessa deltagande ungdomar är supernaiva! Jag tvivlar på att de ens visste vem Paul Anka var innan Anna blev TV-kändis i Sverige. De kan troligen knappast nynna på en enda av Paul Ankas låtar, för de skrevs långt före de och till och med en del av deras föräldrar var födda.

Vad de inte vet är att även om en av dem får "jobbet" kommer han eller hon aldrig att få smaka på det lyxiga hollywoodlivet, för Anna Anka är ett svensk mediefenomen och hon har aldrig varit en så kallad "A-kändis" i USA. Hon har inte ens varit en "B-kändis", utan hon har varit en slags svag halvkokt "C-kändis" genom sitt äktenskap med en man som trots att han är världsberömd låtskrivare ändå är något av en föredetting. Nu i och med att hennes äktenskap med Paul Anka är över har Anna Anka omvandlats till "D-kändis" i USA:s skvallerjournalisters datorer, och det är bara frågan om tid innan hon försvinner totalt ur deras hårdiskar – om hon inte gifter sig med en annan berömd person förstås. Nu menar jag att Anna Anka är C-kändis med USA:s mått mätt, inte enligt svenska mått, för här i Sverige har hennes varumärke fortfarande ett visst värde. Men i USA har Anna Anka aldrig haft något riktigt varumärke – hon har hängt på sin ex-mans ganska urvattnade varumärke, men hon har ansträngt sig för att få oss att tro att hon är stor och berömd i Nordamerika. Det ska inte glömmas att Paul Ankas största skara av fans består av pensionärer som är mellan 60 och 70 år gamla. Gamla hits som "Diana" och "My Way" lever kvar i en oförglömlig värld av dinosaurier. Detta inte menat som något negativt. Jag är faktiskt en av de dinosaurierna. Jag är ett stort Paul Anka-fan, men jösses, det var 40 år sedan. Snart fyller jag 65 år! Publiken vid Paul Ankas konserter består inte av stiligt folk iförda smokingar och långklänningar såsom Anna skulle vilja ha det, utan snarare av vanliga gråhåriga ofta högljudda amerikaner iförda rutiga bergsskjortor och blåjeans. Istället för dyr champagne dricker de öl på småstadskrogar runt om i USA där Paul Anka på grund av sina berömda hits fortfarande kan få jobb vid snart 70 års ålder. På grund av dessa "fans" har Anna Anka lurat sig själv att tro att hon, genom äktenskap med Paul Anka, har blivit världskändis. Snacka om självbedrägeri!

Det finns några saker i Anna Ankas TV-program som avslöjar henne totalt. Om hon hade kompisar som var låt oss säga A- eller B-kändisar i USA hade hon plockat fram dem redan i programmet "Svenska Hollywoodfruar". Där skulle vi ha sett Anna mingla med dem och även i hennes aktuella program. Istället har vi sett hennes stackars mexikanske trädgårdsmästare när hon skällde ut honom. Och i det aktuella programmet har vi bland annat sett hennes personliga tränare som verkar vara en riktigt "ja-sägare" och den som har engelska som modersmål som jag har och som känner till den amerikanska kulturen och det amerikanska kroppsspråket som jag faktiskt gör kan lätt genomskåda att han slickar Anna Ankas arsle också. Hon är ju en kund vars pengar han vill värna om!
Den andra saken som jag finner störande i programmet är hur Anna Anka, i sin strävan att bli någon slags kvinnlig Donald Trump vars program "The Apprentice" blev mycket populärt trycker ned dessa stackars arma svenskar som har sökt sig till hennes bisarra dokusåpa på ett förnedrande och minst sagt horribelt sätt. Hon menar att somliga av dem saknar stil och andra saknar självförtroende. I själva verket är det fru Anka själv som saknar självförtroende och stil. Man behöver inte heta Sigmund Freud för att konstatera att det är hon som är i störst behov av att lära sig hur man uppför sig socialt med andra människor. En annan sak som avslöjar att hon är en vanlig "gatutjej" och inte tillhör kändiseliten, såsom hon vill ha oss att tro, är det faktum att hon svär så mycket på engelska. "Don’t fuck up!" är ett uttryckt som vi har hört komma ur Anna Ankas mun rätt så ofta. För er som inte har engelska som modersmål vill jag tala om att ordet "fuck" har en mycket hårdare och mer stötande klang på engelska än det har när det använts som lånat ord i det svenska språket! Det finns inte en enda riktig stilig kändis i USA som skulle svära i TV såsom Anna Anka gör.

Vem är då denna Anna Anka egentligen? Nyligen har hon sagt att hon är "den största kändis Sverige någonsin haft och som Sverige någonsin kommer att få" citat ur en kvällstidning – men det visar bara vilken fantasivärld denna tragiska människa lever i. Sanningen, kära läsare, är att hon är som många polskor under det kalla krigets tid, som rymde ifrån kommunismen genom att gifta sig med stenrika västerländska män. De omvandlades till nyrika, och i sociala sammanhang till katter bland hermeliner. De hade inte någon aning om hur man uppför sig socialt. Det var bara pengarna, juvelerna, minkpälsarna, de dyra ringarna med mera som betydde något. En sådan kvinna är Anna Anka, det är pengar som driver henne – ingenting annat.
Häromdagen läste jag en artikel om henne i vilken hon påstås ha hittat en ny pojkvän. Det enda hon hade att säga om honom var att han var "mycket, mycket rik" – observera att hon använde ordet "mycket" två gånger!

Det finns förstås en annan förklaring till vem Anna Anka är: Kan det vara så att hon bara är en mycket bra skådespelare? Eller låt mig gå ett steg längre och fråga i fall det är de som deltar i programmet som sökande av assistentjobbet som är bra skådespelare? Jag tvivlar på det sistnämnda. Jag tror inte att Anna Anka någonsin kommer att anställa någon assistent bland dessa ungdomar. Eventuellt kanske för en vecka, för TV-programmets skull. Men kolla kvällstidningarna efter programmets slut så ska ni få se. Jag gissar att det blir ett liknande slut som i TV3:s bisarra program "Izabellas Bröllop" för några år sedan. När det väl blev bröllopsdag gifte hon sig inte. Jag tror att vi kommer att se ett liknande slut i programmet "Anna Anka söker assistent". Det mest passande slutet vore om den som Anna Anka väljer till assistent skulle säga "Nej tack fru Anka – fuck you! Jag vill inte ha ditt jävla jobb!" Vem vet? Det är kanske så produktionsbolaget har planerat saken. Det återstår att se.

Oavsett hur det blir så är det TV3 som vinner i längden och det blir vi, konsumenterna, som betalar notan för skräpprogrammet genom att inhandla produkterna som annonseras om mellan de tre akterna av denna bisarra "duckshow". Den största förloraren blir Anna Anka när hennes varumärke passerar sitt bäst före-datum. Den dagen kommer Anna Anka att sitta där ensam i sitt hollywoodhem och få dyra telefonräkningar när hon ringer och tjatar på redaktionerna på Expressen och Aftonbladet att skriva om henne samtidigt som hon kommer att jaga TV-producenterna på Strix och andra svenska TV-bolag med diverse olika förslag till nya TV-programmet. Det blir producenterna som blir vinnarna i det här dramat, för då kommer de redan ha hittat sin nästa Linda Rosing, eller Robinson Robban... eller kanske en ny Anna Anka. Vad sägs om en Gudrun Gås eller kanske Katarina Kyckling?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2010 12:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: