sourze.se
Artikelbild

Offer glöms bort när celibatet blir en fix idé

"Att SvD publicerat en artikel som, med stöd av forskning, antyder att det finns andra orsaker till sexuella övergrepp än celibatat upprör Carl Olof Schlyter. Så till den milda grad att han tycks vilja se tryck- och yttrandefriheten sättas ur spel."

Den sista tidens avslöjanden om pedofilskandaler inom Katolska Kyrkan har varit minst sagt upprörande. Ingen – allra minst vi katoliker – kan annat än fördöma och förbanna att män med sjukliga sexuella böjelser missbrukar prästämbetet på detta horribla vis, och utsätter oskyldiga barn och unga för sina egna drifters skull.

Detta borde egentligen inte behöva förklaras. Det borde stå klart för alla och envar att även katoliker är människor, och att vi ser med samma avsky och förfäran på detta som alla andra gör. Ja, kanske är vi ännu mer upprörda, eftersom vi nu ser hur ett antal prästvigda män drar vår Kyrka i smutsen på ett så fasansfullt sätt.

Ändå blir jag anklagad för att försöka "luras" och bortförklara sexskandalerna. Varför? Helt enkelt för att jag på SvD:s Brännpunkt skrivit artikeln "Celibatet skapar inte pedofiler" som ifrågasätter det allmänna antagandet att det är det katolska prästcelibatet som är den största orsaken till pedofilövergreppen.

Detta att en av Sveriges största morgontidningar publicerat en artikel som, med stöd av forskning, antyder att det kan finnas andra orsaker till sexuella övergrepp än ett celibatärt leverne upprör Carl Olof Schlyter. Så till den milda grad att han faktiskt tycks vilja se tryck- och yttrandefriheten sättas ur spel. "Om man har Svenska Dagbladets position som landets näst största morgontidning, måste man faktiskt ta lite ansvar för att det man publicerar, på sitt knappa utrymme, är vettigt" skriver han indignerat. Som om det skulle vara ovettigt att hänvisa till seriös forskning.

Det får en att fundera. En hel del, faktiskt. Hur i hela friden kan det vara så känsligt att redogöra för forskning som visar att orsakerna till övergreppen i Katolska Kyrkan är desamma som i alla andra miljöer? För så är det ju. Den amerikanske historikern Philip Jenkins och den tyske rättspsykiatern Hans-Ludwig Kröber som för övrigt är ateist, har båda kommit fram till att antalet pedofila övergrepp är procentuellt fler utanför den Katolska Kyrkan än inom den.

Just det. Procentuellt fler. Jag är alltså inte fullt så "dum" som Carl Olof vill låta påskina. Det är ju inte riktigt så att jag går runt och tror att det finns lika många präster som "vanligt" folk. Och ärligt talat tror jag att Carl Olof förstår det. Men ibland, när debatten går het, vill man förstås försöka misskreditera den som har en annan uppfattning än man själv har.

Men i grund och botten tänker vi inte så olika, Carl Olof och jag. Vi fördömer övergreppen som skett, och vi vill båda se bot och bättring och upprättelse för offren. Men Jenkins och Kröbers slutsatser väcker en del frågor om vad som är den egentliga orsaken till sexuella övergrepp mot barn och unga. Det var vad min debattartikel i Svenska Dagbladet handlade om. Och det är faktiskt vad hela den här debatten borde handla om.

För varför ska mängder med offer gömmas undan och glömmas bort enbart för att svenska medier är så sjukligt fixerade vid det katolska prästcelibatet?


Om författaren

Författare:
Bitte Assarmo

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2010 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: