sourze.se
Artikelbild

Palestinier – ett folk på flykt

"Jag kan förstå hur de individer och familjer i det palestinska samhället som skickar sina barn till kusinerna utomlands resonerar. Frågan är vad som händer med det palestinska samhället om den nuvarande emigrationen fortsätter."

"Var är du ifrån?"
"Jag är ifrån Sverige."
"Aha, min morbror bor i Sverige."
"Min son studerar i USA."
"Min son bor i Barcelona och har en butik."
"Hej, jag är läkare och bor i Dubai."

Alla familjer jag har träffat på Västbanken har familjemedlemmar runtom i världen. En palestinsk familj är inte en kärnfamilj så som jag ser den. En familj på Västbanken kan bestå av över 100 personer och familjetillhörigheten är bland den viktigaste identiteten för en palestinier. I byn J’barah söder om Tulkarem på norra Västbanken bor cirka 600 personer, det finns tre familjer och cirka 30 familjemedlemmar bor inte i på Västbanken eller i Gaza, berättar Achmed medan vi är på besök i hans by. Achmed berättar att han bott i USA två år och att han uppmuntrar sina barn att också flytta utomlands för att jobba.

"Det finns inga jobb här och livet är svårt."Achmed och hans fru i byn JBarah utanför Tulkarem, Foto Hildegard Koch


Det här är den vanliga historien jag får höra från de flesta palestinier jag har träffat. Av olika anledningar har de släktingar i andra länder som de har täta band med. Den palestinska befolkningen är ungefär elva miljoner i hela världen. 1 En tredjedel av dessa bor på Västbanken och i Gaza. Det går inte att få exakta siffror på var alla de andra bor, men det råder inga större tvivel om att palestinier bor på alla kontinenter. I Sverige bor ungefär 6 000-7 000 palestinska flyktingar. 2 Palestina beräknas vara en av de större nationerna i diaspora. 3 De allra flesta bor i grannländerna Jordanien, Syrien och Libanon som flyktingar.

Precis som i många andra palestinska städer har Tulkarem ett flyktingläger. Det ligger två flyktingläger i direkt anslutning till staden. Tulkarem Camp ligger i staden och även om det finns gränser till lägret är det mer eller mindre som en stadsdel i Tulkarem. Här bor cirka 18 000 människor på en väldigt liten yta. När jag besökte flyktinglägret var det som att besöka ett annat land. Gatorna och gränderna har stadigt vuxit från tältläger under 1950-talet till en permanent stadsslum idag. Det bor uppemot 40 personer i ett hus med tio personer i varje rum. Det ska jämföras med vanliga palestinska hushåll där siffran är betydligt mindre enligt dem jag pratat med. De personer som flydde ifrån det som nu är Israel beräknas ha varit runt 750 000 till antal. I palestiniernas fall går dock statusen "flykting" i arv och enligt UNWRA finns cirka 4,7 miljoner flyktingar i flyktingläger i dagsläget. 4En typisk gränd i Tulkarem Camp, Foto Peter Balaam


Flyktingfrågan beräknas vara ett av de större problemen som måste lösas i en eventuell fredsprocess. En FN-resolution ger palestinska flyktingar rätten att återvända till sina hem. 5 Israel har dock lagar som gör det nästan omöjligt för palestinier att återvända till sin mark 6. Att flyktingar någonsin ska få återvända till sina hem i någon större skala verkar inte så troligt. De flesta palestinier jag har träffat tror inte heller på det i realiteten, även om de hoppas. Det är inte ovanligt att man blir förevisad juridiska dokument samt den nyckel som går till hemmet som inte längre finns. Frågan blir dock vad alternativet blir? Framförallt hur en stor diaspora påverkar dem som fortsatt bor kvar på Västbanken och i Gaza.

Israel hävdar att man behöver muren, vägspärrar samt en rad andra medel i säkerhetssyfte, men de palestinier jag träffat ser alla dessa kontroller som rena trakasserier och kränkningar. I princip dagligen hör jag historier om olika övergrepp från israeliska soldater eller bosättare. När de sen hör om hur deras anhöriga lever i västvärlden samt i de rikare arabstaterna skapar det drömmar om ett enklare liv i andra länder. En grupp som emigrerar i stor utsträckning är den kristna minoriteten av palestinier. Betlehem är en stad som har förlorat över hälften av sin lokala kristna befolkning och i Tulkarem finns numera endast en kristen familj. Den kristna befolkningen på Västbanken har de senaste 60 åren mer än halverats och därmed nästan utraderats. 7

En man sa till mig att det enda han vill uppleva är den frihet som jag har. Jag tyckte att det verkade lite dramatiskt eftersom det var i början av min tid här. Efter tre månader kan jag på det fysiska planet förstå att livet här är väldigt svårt. På det mentala planet har jag fått en känsla för hur dessa hinder påverkar ett "normalt" liv och skapar stor ilska och frustration över tid. Tron på att någon annan än gud ska kunna lösa den här konflikten efter 60 års förhoppningar på palestinska ledare eller internationella samfund är förlorad för många. Jag är glad att jag har möjligheten att åka härifrån och kunna återvända till mitt fredliga hemland. Hemma behöver inte jag stå i kö i timtals för att resa från en del av landet till en annan. Jag kan vara relativt säker på att mina ingen tar ifrån mig mina mänskliga rättigheter och att jag har rättsäkerhet.

Jag kan förstå hur de individer och familjer i det palestinska samhället som skickar sina barn till kusinerna utomlands resonerar. Frågan är vad som händer med det palestinska samhället om den nuvarande emigrationen fortsätter.


1 "PA: 11 million Palestinians around the world" 2010-04-12. Ynet news räknas som en av de mer högerorienterad tidningarna i Israel.
2 Immigrant institutet, Invandringens elektroniska encyklopedi.
3 Global exchange resource center, 2010-04-12.
4 Who are Palestine refugees?, 2010-04-12. Från FNs speciella organ för palestinska flyktingar på Västbanken, i Gaza samt de omkringliggande arabstaterna Jordanien, Syrien och Libanon.
5 Vanligtvis hänvisar man till Generalförsamlingens resolution 194 som ger palestinska flyktingar rätt att återvända. Den här resolutionen är inte bindande, men anses ändå som principiellt viktig och kom redan till under kriget 1948.
6 "Palestinan Refugee Rights" Part two: Israels Legal Maneuvers. Av Susan Akram. 2000-08-04
7 Dagen: "Kristna Palestinier hotas av utrotning", av Arne Lapidius 2010-04-12.


Om författaren

Författare:
Per Örlander

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2010 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: