sourze.se
Artikelbild

Ni fackpampar måste lyssna mer på ungdomar

"Vi tror att lösningarna finns hos Sveriges unga och att det är politikers, arbetsgivares och fackpampars förbannade uppgift att lyssna på dem och inte försvåra för ungdomar att nå sina drömmar och mål."

Lars-Anders Häggström, förbundsordförande för Handels, lyckas fylla nästan två A4-sidor med text där han försvarar varför vi ska behålla allt det som gör att unga hålls utanför arbetsmarknaden: Unga har rätt att bli vuxna, Andersson!

Kort sagt, han vill ha kvar Lagen om anställningsskydd som gör att unga alltid är de som kastas ut först från jobben när någon sägs upp. Han kräver rejält höjda ingångslöner, vilket låter sympatiskt men i praktiken innebär att ännu fler unga får svårt att komma in på arbetsmarknaden. Utöver det så är Lars-Anders minst sagt ansvarig för att Handels pumpar in pengar till det parti som vill fördubbla den nuvarande arbetsgivaravgiften för att ha unga anställda. Hur Häggström tror att det ska bli bättre om Socialdemokraterna får göra varje ung människa 2 000 - 4 000 kronor dyrare i månaden att ha anställd förstår inte jag. Det är matematik som inte går ihop hur mycket man än vrider och vänder på det.

Forskningen är rätt entydig på att det finns tre tydliga anledningar till att vi har så hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. För det första har vi en starkt reglerad arbetsmarknad som gör att unga inte tillåts komma in och få sitt första arbete. För det andra så har vi så höga ingångslöner att det blir mer lönsamt att anställa någon med lång erfarenhet eftersom lönerna inte skiljer sig något. Till sist förlorar svenska ungdomar på att utbildningen i Sverige har för lite praktik på schemat - man har inte haft kontakt med någon arbetsgivare när det är dags att börja söka jobb, man kastas ut i verkligheten utan vare sig erfarenhet, konkurrensfördelar eller rättvisa.

Det är problemet. Jag vägrar vara tyst, bara för att någon fackpamp blir arg när unga kräver samma möjligheter som andra.

I små företag, som inte lyder lika hårt under LAS, har fler unga fått jobb genom krisen, medan de större företagen som tvingas följa LAS slaviskt har sparkat unga. Verkligheten är Lars- Anders Häggströms största fiende; LAS gör det enormt svårt för unga människor.

Att forskningen visar på att de höga ingångslönerna gör det svårt för unga vet vi redan. Dessutom kan 91 procent av ungdomarna tänka sig att gå ner lite i lön för att få sitt första jobb.

När ska män i kostym med en fet lön på kontot börja lyssna på ungdomar i converse med noll kr på sparkonton efter en lång studietid?

Centerpartiets Ungdomsförbund tänker inte tysta ungdomar. Vi tror att lösningarna finns hos Sveriges unga och att det är politikers, arbetsgivares och fackpampars förbannade uppgift att lyssna på dem och inte försvåra för ungdomar att nå sina drömmar och mål. Vi har precis som ungdomarna i statistiken insett att en radikalt dålig arbetsmarknad kräver radikala åtgärder.


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2010 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: