sourze.se
Artikelbild

Släpp ungdomarna loss – det är vår!

Världens bästa generation slösar bort sin kompetens genom att tillbringa alltför mycket tid i passivitet. I teorin har de alla möjligheter, de kan utbilda sig mer, resa längre och arbeta med mer spännande saker. Men det är något som hindrar dem.

Den höga ungdomsarbetslösheten engagerar, det ser vi inte minst i den här debattserien på Sourze. Ändå fortsätter siffrorna att stiga, alltfler ungdomar varken jobbar eller pluggar, eller söker ens till slut jobb. Det är oroväckande, och för många unga riskerar det här att leda till längre perioder av passivitet och utanförskap, och effekterna kan hålla i sig långt upp i åldrarna.
För den riskgruppen är en färdig utbildning förstås väldigt viktig. Men det är också centralt att hindret framför det där första jobbet blir lägre. När företagarna ser att anställningar är krångligare och dyrare än vad de borde vara, så är det i förlängningen några anställningar som inte blir av. Gissa vilka som går miste om det där första jobbet? Det är något som hindrar dem.

Men det är också uppenbart att det är rör sig om en generation av ungdomar som är vana att ta saker i egna händer. När samhället sviker så fixar man sin egen sysselsättning. Siffror från SCB visar att inte ens 8 procent av alla ungdomar som fick nytt jobb under 2009 använde sig av Arbetsförmedlingen. Över 90 procent skaffade sig alltså sitt jobb själv. Då är det inte så underligt att unga i Sverige i betydligt lägre utsträckning än unga i andra europeiska länder uppger just Arbetsförmedlingen som den bästa vägen till nytt jobb. Andra länders arbetsförmedlare verkar åtnjuta större förtroende hos sina länders unga och istället vänder sig ungdomar i Sverige direkt till företagen. Den unga generationen gör det själv.

Ett annat tydligt tecken på att ungdomarna själva gör det är att företagandet har ökat så markant på sistone. De senaste fyra åren har antalet företagare mellan 20 och 24 år ökat med 20 procent. Det är en mycket bättre utveckling än den bland vuxna. Dessutom finns potential för en ännu starkare utveckling av företagandet framöver, alltfler säger sig nämligen föredra företagande framför anställning. Ändå är det en utveckling från låga nivåer, de flesta som vill törs tyvärr inte.

För att släppa loss och fram de här ungdomarna finns en hel del åtgärder nödvändiga att ta tag i. Uppenbarligen måste något göras åt Arbetsförmedlingen. Det är ett ytterst välkommet förslag vi hör om den jobbpeng som den arbetssökande får ta med sig till valfri arbetsförmedlare. Likaså att utvidga "Lagen om valfrihet" till att även gälla arbetsförmedlandet. Det verkar helt rimligt att andra aktörer kan sköta det jobbet bättre, det ser vi inte minst på bemanningsföretagen.

Finansieringen av det egna företaget är också en viktig stötesten att ta tag i. Yngre företagare har av naturliga skäl inte samma kontaktnät av möjliga finansiärer som äldre företagare kan ha skaffat sig. Inte heller har de samma chanser hos banken eller har hunnit skaffa sig ett eget sparkapital. Finansieringen måste bli enklare och därför måste uppbyggnaden av eget kapital underlättas. Det är i mycket en skattefråga, varför hotet om förmögenhetsskattens återinförande är allvarligt.

Men viktigast av allt är att se till att ta bort alla hinder på vägen till jobb. Lyssna på företagarna när de säger att Las är för strikt och att turordningsreglerna utgör ett stort problem. När de säger att det är för krångligt och dyrt att anställa. Företagen spelar en avgörande roll för ungas möjlighet till arbete. Öppna för en reformering av Las och se över turordningsreglerna, för det är de som hindrar ungdomarna.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Malin Sahlén

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2010 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: