sourze.se

Hukou-systemet avskaffas inte än på ett tag

I en artikel i Financial Times skriver David Pilling om ett missförhållande i Kina. Det är det så kallade Hukou-systemet som innebär att landsbygdsbefolkningen inte kan mantalsskriva sig i städerna.

Läs den refererade artikeln här: ”China mismanages its rural exodus”

Förhoppningar om att Hukou-systemet skall avskaffas har inte infriats. Även om det avskaffades skulle inte de lokala myndigheterna ha pengar till att förse dessa med bostäder eller skolor som de nya stadsborna skulle vara berättigade till. Kinas premiärminister omnämnde endast vagt Hukou i sitt tal till Folkkongressen, så det kan dröja innan systemet försvinner helt.

Den andra delen av artikeln behandlade hur städerna i Kina kommer att växa. De närmaste tre decennierna kommer stadsbefolkningen att växa med 500 miljoner. Kvar på landsbygden blir det 400 miljoner. 15 superstäder med vardera 25 miljoner invånare kommer att finnas i Kina. Man kan fråga sig vad alla dessa stadsbor skall syssla med, var de skall bo och hur kommunikationerna skall fås att fungera.

Det enda positiva med Hukou som jag kommer att tänka på är att det kanske förhindrar uppkomsten av slumområden som i Afrika och Latinamerika.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2010 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: