sourze.se

Min kvinnodagshälsning till Gudrun Schyman

"Tänk om vi kunde fira hur fantastiska våra kvinnor egentligen är? De går igenom helvetiska smärtor för att föda oss. De står ut med ett helvete med en del av oss karlar. De stöttar oss när vi mår dåligt och de uppmuntrar oss när det går bra för oss."

I dag när den internationella kvinnodagen fyller 100 år präglas svensk massmedia av allt negativt som rör kvinnor, såsom våld mot kvinnor, avsaknand av utbildning för kvinnor och bristande jämställdhet mellan könen till kvinnors nackdel. Men jag undrar hur det vore om vi svenskar lärde lite från våra grannar öster om Östersjön, där firas den Internationella kvinnodagen på ett helt annat sätt. Där hyllar man det kvinnliga könet och män lyfter fram allt positivt om deras mammor, fruar, systrar och döttrar.

I de flesta östeuropeiska länderna gratulerar männen kvinnorna den 8 mars ungefär som om det vore ett slags extra "alla hjärtans dag". Det finns knappast en enda man i Lettland, Estland och Litauen som inte gratulerar de kvinnor han känner just i dag. Eftersom jag har arbetat i Litauen och Lettland har jag många bekanta där och i dag har jag skickat en hel del sms och e-posthälsningar till de kvinnor jag känner där. Alla har svarat och tackat mig inom minuter från att ha tagit emot min hälsning. På det sättet har både de och jag uppmärksammat kvinnodagen på vårt eget sätt och inte bara följt allt elände som rapporteras i medierna. I Litauens största tidning i dag hyllas kvinnorna för att de är så modiga, samma gäller i Lettland och Ukraina.

Istället för att rapportera om allt negativt som rör kvinnor och istället för att bara snacka om feminism och jämställdhed bör våra svenska medier börja lära våra svenska män att göra som balterna - ge en blomma till vår närmaste kvinna och skicka en liten hälsning till alla de andra tjejerna som vi känner. Tidningarna är duktiga på att starta kampanjer. Gör det nu! Tänk om varenda man i Sverige kunde räcka ut sin hand den 8 mars varje år och gratulera varje kvinna i sin umgängeskrets? Tänk om vi kunde fira hur fantastiska våra kvinnor egentligen är? De går igenom helvetiska smärtor för att föda oss. De står ut med ett helvete med en del av oss karlar. De stöttar oss när vi mår dåligt och de uppmuntrar oss när det går bra för oss. Tänk om Vi kunde visa vår kärlek och omsorg för våra kvinnor genom att sätta dem på en piedestal - åtminstone en dag om året?

Kan ni tänka er något bättre sätt att fira den internationella kvinnodagen? Jag tänker börja nu genom att skicka en kvinnodagshälsning till Sveriges feminist nummer ett - Gudrun Schyman!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2010 09:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: