sourze.se
Artikelbild

Usama bin Ladin är död

I "Usama bin Ladin, död eller levande?" visar David Ray Griffin klart och tydligt det som många redan insett: Usama bin Ladin är död sedan länge och kriget mot "terror" bygger på en bluff.

Usama bin Ladin har blivit hela världens boogieman. Efter attackerna i USA den 11 september 2001 pekades han snabbt ut som skyldig och blev måltavla för ett enormt kollektivt hat.

Att han själv inte tog på sig ansvaret för det inträffade spelade ingen roll och den 7 oktober, en knapp månad efter attentaten, inleddes invasionen av Afghanistan med officiellt syfte att fånga honom och störta talibanregimen.
Redan i december samma år rapporterades det att Usama bin Ladin avlidit och begravts, och uppgifterna om hans död har sedan dess styrkts av bland andra Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto. Trots det lyder den officiella versionen att bin Ladin fortfarande, åtta år senare, är oskadd och organiserar terrordåd och sprider meddelanden.

Vad är sanning?

David Ray Griffin är professor emeritus i religionsfilosofi och teologi. Med sina böcker om 11 septemberfrågan har han blivit en av frontfigurerna för den löst sammansatta men världsomspännande sanningsrörelsen.

I maj i fjol föreläste han i Stockholm. De stora svenska dagtidningarna smutskastade eller teg om honom och de kopplingar av ekonomisk och politisk art som han belyser, men intresset var stort. Det är symptomatiskt för hur 9/11 Truth-rörelsen växer sig stark trots en uppenbar medieblockering.

I "Usama bin Ladin, Död eller levande?" Alhambra, 2009 går David Ray Griffin igenom alla tillgängliga uppgifter i denna fråga och väger med en skarp akademisk noggrannhet inklusive en gedigen notförteckning med länkar till artiklar i pressen som direkt kan verifieras för och emot.

Han inleder med att lyfta fram beläggen för bin Ladins död som började dyka upp i slutet av december 2001 och som bland annat spreds av Fox News. Den 11 juli 2002, efter sex månaders tystnad, publicerade New York Times en artikel av Amir Taheri, redaktör för Politique internationale, som inleddes sålunda:

"Usama bin Ladin är död. Nyheten kom först från källor i Afghanistan och Pakistan för nästan sex månader sedan: Flyktingen dog i december och begravdes i bergen i sydöstra Afghanistan. Pakistans president, Pervez Musharrah, upprepade uppgiften."

Griffin går sedan igenom påstådda meddelanden från bin Ladin som av CIA bedöms som äkta men som med större eller mindre säkerhet klassas som förfalskningar av oberoende medarbetare i underrättelsetjänsterna och andra experter samt journalister.

Ofta har man i mainstream-media garderat sig med en formulering som den att "det inte finns något sätt att absolut bekräfta bandets äkthet" New York Times eller om en röstinspelning att den "utgetts för att vara Usama bin Ladin" CNN.

Även Dagens Nyheter, som gjort sig skyldig till den i Sverige mest aggressiva blockeringen av sanningsrörelsens frågor, lägger in brasklappar vid återgivningarna av "bin Ladins" nya meddelanden. Den 24 januari i år skrev man att "Usama bin Ladin hotar med fler dåd" men tillade samtidigt att man inte "kunnat säkerställa att det verkligen var ett budskap från Usama bin Ladin."

Slutligen konstaterar Griffin att de påstådda meddelandena från bin Ladin uppstått och spridits vid tillfällen som varit synnerligen lägliga med tanke på amerikanska inrikes- och utrikespolitiska manövrar.

Den sakliga och koncisa 124 s. inklusive noter och register "Usama bin Ladin, Död eller levande?" borde användas på gymnasie- och universitetsutbildningar för att belysa den växande klyftan mellan mediekoncernernas standardiserade nyhetsflöde och tystnad och den välgrundade kritiken som inte får plats.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2010 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: