sourze.se

USA ror – med ryggen mot framtiden

Alla som rott en eka vet att man är vänd åt fel håll. Man har ingen koll framåt. Likadant är det med det amerikanska folket. Det har inte blicken riktad mot framtiden utan ser bara nuet och det förflutna.

Och vad ser då de roende amerikanarna? Jo. de ser ett statsskick från 1700-talet som är helt föråldrat och som genast borde moderniseras. Men det kommer inte att ske. Just nu är kongressen lamslagen, regeringen helt ineffektiv och presidenten handlingsförlamad. Statskassan är plundrad. Vård, skola och omsorg är helt under isen. Infrastrukturen faller sönder och borde rustas för miljarder.

Arbetsgivarna har fria händer att avskeda folk. Det finns 18 miljoner arbetslösa. Antalet sökande på varje ledigt jobb har fyrdubblats på några få år. De flesta arbetslösa saknar socialt skyddsnät och hamnar direkt i kylan. Situationen på bostadsmarknaden har dramatiskt försämrats. Men trots de dåliga tiderna så fortsätter amerikanarna sin hejdlösa konsumtion och det på kredit. Och det är kineserna som finansierar den. Kineserna har nu också börjat köpa aktier i amerikanska företag och kan snart köpa upp hela USA.

Men de flesta amerikaner ser inget av det som sker. Hela landet håller på att falla samman. Staterna i östra USA liknar till en del Europa. Sydöstra USA dras till Cuba och öststaterna där. Södra USA är de gamla slavstaterna. Californien uppfattas av de konservativa som moraliskt förfallet. Texas och dess grannstater har mest spansktalande som ser på mexikansk TV. I Mellanvästern är medelklassen djupt konservativ och vill inte ha några förändringar. Nej, den "svarte socialisten" i Vita huset har det inte lätt.

Efter andra världskriget var USA framtidslandet som alla ville åka till. Men vem vill nu bo i ett land som inte har några framtidsvyer utan bara gräver ner sig i nuet? USA bryr sig inte om Europa och Obama är ingen hjälte i Europa som Kennedy en gång var. Europa plågas av ekonomiska problem, men det är etter värre i USA. Den som är satt i skuld är icke fri sa Göran Persson en gång och fixade Sveriges skuldsatta ekonomi. Det var tur för Sverige att man gjorde den bantningen på 90-talet. Att sanera en ekonomi är mycket svårare nu än för 15 år sen. Och att ro med ryggen mot framtiden medför stora risker för att man går på grund. USA måste vakna upp innan det är för sent.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2010 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: