sourze.se

Vägen mot kaos – USA:s misslyckande i Afghanistan

Ahmed Rashid har skrivit boken Vägen mot kaos – USA:s politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien. Rashid anser att USA:s krig mot terrorismen i regionen havererat.

För den som är intresserad av alternativa synsätt på afghanistankonflikten är den pakistanska journalisten Ahmed Rashids böcker intressant läsning. I sin senaste bok Vägen mot kaos – USA:s politiska haveri i Afthanistan, Pakistan och Centralasien menar han att USA:s försök att utrota terrorismen i området är ett katastrofalt misslyckande. Det huvudsakliga skälet är att man inte satsat tillräckligt mycket på att bygga upp det afghanska civilsamhället utan gett fritt spelrum för knarksmuggling och korruption, vilket slår tillbaka mot västmakterna som nu får se talibanerna växa sig allt starkare igen.

Rashid placerar afghanistankonflikten i ett centralasiatiskt perspektiv där han framförallt lyfter fram Pakistans komplicerade roll i konflikten. Ahmed Rashids böcker ges ut av Svenska Afghanistankommittén. Han har tidigare skrivit Talibanerna om de extrema islamisterna i Afghanistan och Jihad om den politiska utvecklingen i Centralasien. Rashid är journalist, bosatt i Lahore, och arbetar som centralasienkorrespondent för Daily Telegraph.


Om författaren

Författare:
Marie Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2010 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: