sourze.se

Bankdirektör Helge Swedengren har en bra dag

Bankdirektör Helge Swedengren född Svensson, 58 år gammal och nygift, pustar ut! Han har nyss fått beskedet från direktionen att han för sitt gedigna arbete i bankens tjänst - utöver sin väl tilltagna lön - fått motta en bonus på hela 2 miljoner kronor!

Helge är nöjd - böjer sig ner till skrivbordslådan, tar sig en liten hutt av den där befintliga whiskyn bara en liten för han skall snart köra bil, rapar högljutt och släpper av en riktig brakare.

För Helge Swedengren har all anledning att känna sig nöjd. Pengarna flödar in och nu den här extra bonusen! Nyligen har han köpt en villa i Danderyd, där kommunalskatten är låg, och han har en ny och ung hustru att komma hem till.

Fast när tanken på hustrun dyker upp i hans sinne så försvinner en del av den omedelbara glädje han kände när han fick bonusbeskedet. Och så tänker han lite på sitt tidigare liv: Han var nämligen i 14 år gift med sin ungdomskärlek Ulla född Fransson men sedermera bliven Svensson och de fick och uppfostrade två välartade barn tillsammans. Hustrun Ulla förstod emellertid inte vitsen med att Helge arbetade så mycket. Till slut förklarade hon att hon tyckte att Helge inte längre var gift med henne utan med sitt arbete, och därför ville hon ha skilsmässa. Helge förstod inte något av Ullas kritik, ansåg henne hysterisk, och så skildes de från varandra.

Helge Swedengren har inte nått sin ekonomiska framgång utan att arbeta för den. Som ung genomgick han realskola och gymnasium i Halmstad med goda studieresultat och började därefter läsa på Göteborgs handelshögskola - en kvalificerad utbildning som var anpassad för de bästa av de bästa! Han var flitig och duktig och efter att han tagit sin examen som civilekonom fick han jobb på Swedbank i Halmstad. Fast på den tiden hette banken inte Swedbank utan Sparbanken Halland. Det var när banken bytte namn som Helge ändrade sitt namn från Svensson till Swedengren. En god idé tyckte Helge.

Eftersom Helge visade sig vara duktig så blev han av sina chefer rekommenderad för större uppgifter och efter några år fick han erbjudande att flytta till Stockholm och få tjänst på huvudkontoret. Därefter gick det som på räls. Helge befordrades och fick allt bättre lön. Problemet var att han var singel och när det skulle representeras så krävdes det att man hade en hustru som kunde delta, och var det frågan om representation i hemmet behövdes en attraktiv och duktig värdinna. Så Helge såg sig om, och upptäckte att hans sekreterare Ida Gunnarsson var både effektiv och vacker. Han bestämde sig för att hon var en lämplig hustru och Ida gick gärna med på att gifta sig med Helge. Hon påstod att hon länge varit hemligt förälskad i honom.

När Helge Swedengren funderat färdigt tar han hissen ner till garaget och rullar sakta norrut mot Danderyd i sin nya BMW tjänstebil naturligtvis där den nyköpta villan ligger. Han pausar på en liten trevlig restaurang som han upptäckt och intar en stor, rejäl plankstek. För Helge Swedengren är svag för plankstek. Hans ungdoms favoritrestaurang Pio-pio i Halmstad har för alltid en plats i hans hjärta, för där vet man verkligen hur en plankstek skall tillagas. Tyvärr är det så, att hans nya hustru inte är så mycket för ordentlig mat. Helst lever hon på en eller annan vindruva om dagen, för hon är väldigt noga med att hålla sin näst intill obefintliga vikt och helst förminska den ytterligare. Så om bankdirektör Swedengren vill äta sig ordentligt mätt får han gå på restaurang.

När direktör Swedengren kommer hem står hans hustru i hallen och tar emot honom med ett stort leende. Helge Swedengren noterar att de numera silikonfyllda läpparna faktiskt är ganska attraktiva. Dessutom har Ida nyligen förbättrat sin byst med vissa implantat som Helge inte begriper ett dyft av, men stora och fasta har i alla fall brösten blivit - även om de känns lite underliga att ta på. Men Helge ser på sin inköpta trofé med värme. Ida bjuder på en fräsch och god fruktcocktail som hon själv rört ihop. Det äkta paret slår sig ner i soffan för att titta på TV en liten stund innan sänggåendet. Direktör Swedengren känner emellertid att han måste berätta den goda bonusnyheten för Ida och så gör han det. "Två miljoner extra Ida", säger Swedengren och till sin tillfredsställelse ser han att Ida plötsligt får något fuktigt i ögonen - för hon blir helt enkelt kåt av pengar. En god egenskap tycker Helge.

En liten stund senare ligger man och hustru med varandra - så som äkta makar brukar göra. Efter väl utfört värv rullar bankdirektör Swedengren av sin unga hustru - ganska nöjd och glad. För det har varit en bra dag! Dels har han fått en bonus på 2 miljoner, han har inte krossat Ida under samlaget han är alltid lite rädd för det och än en gång har han klarat sig från att få magen punkterad av hennes vassa höftben något som han tror kommer att bli hans dödsorsak. Bättre kan en dag knappast bli, tänker bankdirektören.

Och så somnar Helge Swedengren 58 år och född Svensson bredvid sin unga hustru Ida Swedengren 31 år och född Gunnarsson nöjd och lycklig med sin dag. På natten drömmer han goda drömmar om sin tidigare hustru - den mulliga, varma och mjuka Ulla och om sin första bil som var en vit Saab 96, årsmodell 1973, som han hade mycken glädje av.


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2010 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: