sourze.se
Artikelbild

I skuggan av värmen – feelbadfilm som sätter spår

Beate Gårdeler har lyckats göra en varm, stark film av Lotta Thells självbiografiska roman med samma namn. Jag såg denna fantastiska filmpärla på förra årets filmfestival och den sitter kvar än.

Jag såg den i programmet igen och jag måste få berätta för dig om den, för det är en fantastisk och viktig film. Viktig för att skapa förståelse, dels för den beroende som trots sitt missbruk även är en människa med många andra egenskaper. Detta kommer så fint fram i filmen, vi får lära känna människan Eva, som den underbara kvinna hon är. Filmen funkar även som diskussionsunderlag kring beroende, missbruk och droger.

Filmen utspelar sig i Stockholm. Eva möter Erik som är polis och kärlek uppstår. En kärlek så stark att Eva inte kan stå emot, även om hon först försöker. Hon har en hemlighet, för stor för att kunna tillåta en relation med en annan människa. Vi får följa Erik som kämpar för att få henne, och när han väl har henne, för att få behålla henne. Missbruket går snart inte att dölja då det eskalerar, till slut återstår bara antingen att ge upp hoppet om ett värdigt liv eller att än en gång försöka bli fri från heroinet.

På nära håll får vi vara med i de två unga människornas kamp i befrielsen från knarkets våld. Det är starkt spelat, smärtsamt naket, mycket trovärdigt berättat. Malin Crépin som spelar Eva gör en storartad skådespelarinsats. Även Joel Kinnaman gör en stor rollprestation som Erik. De två huvudrollsinnehavarna lämnar avtryck i mig, karaktärerna är starka och scenerna dem emellan beskriver en avundsvärd stor kärlek. Att filmen är baserad på verkliga händelser gör den än starkare.

Jag tycker mycket om denna film, den sitter kvar i mig så mycket att jag till och med ett år efter känner att jag bara måste få rekommendera den till dig. Jag rekommenderar alla att se den.
Det är Beata Gårdelers långfilmsdebut, en suveränt stark sådan, modigt att våga, att inte bara göra en feelgoodfilm men en feelbadfilm, för det är ju även det en del av livet för många. Jag och många med mig hoppas på att få se dig göra fler filmer Beata, jag skulle vilja att du gjorde min film.Filmen är 1 tim 32 min
Svensk med engelsk text
Visas under filmfestivalen i Göteborg fredag 5 februari klockan 10:00 på Aftonstjärnan, den vackra gamla biografen på Hissingen.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2010 09:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: