sourze.se

Årets första söndagsmiddag

Efter julens mat, skinka i alla dess former in till minsta tärnade pyttbit längtade vi efter fisk. Valet för en majornabo föll denna smällkalla vinterdag ganska så självklart på lilla kvarterskrogen Bryggan.

Bryggan är en genomtänkt restaurang som går i havets tecken. Vi möts av ett glatt ”välkommen” och får själva välja på de två bord som finns lediga.

Servetterna står som små segel framför oss och havet är runt om i allt från golv till tak. På väggen hänger hummertinor och fisknät med krabba, fisk och sjösjärnor. Det får mig att tänka på en gång i Peking när jag åt en grillad sjöstjärna på ett spätt. Det var jag och en liten kinesisk grabb och det var inte bara vår egen kamera som blixtrade i kvällsmörkret på den marknaden. Det såg kul ut men smakade inte lika kul, det gjorde däremot Bryggans mat denna söndag i Göteborg.

Från vår plats ser vi kockarna glatt engagera sig i maten. Här får ni lite stämning säger kyparen glatt när han tänder ljuset på vårat bord medan han tar vår beställning. Valet faller på erbjudande om tvårätters söndagsmiddag för 139 kronor.

Drickan får vi in raskt isbitar i glasen trots klimatet, förrätten strax efter. En läcker liten Toast Skagen som riktigt smälter i munnen, det enda som stötte på lite protester i min mun var väl det röda salladsbladet som var aj ganska så beskt, men det kanske var tänkt mest som en fröjd för ögat.

Det tog inte mer än 5, 6 minuter från det att förrättens tallrikar dukades av tills att plankan med huvudrätten serverades. Bergtunga med hummersås. Potatismoset formad som stora simmiga fiskögon, det simmiga är en utsökt hummersås. En planka väl tilltagen med mat. En stor bergtunga på en bädd av smörstekta grönsaker, hm det är en god upplevelse både för öga och gom, som lätt glider ner. Bara ett cyklop av potatismoset gapar tomt på plankan när den bärs ut av kyparen som ler, han ser det också efter att jag förklarade det för honom. Hehe. Måste bara tillägga ett extra plus, att det inte fanns ett endaste litet ben i fisken, jippi, det gillar jag. Vi går ut genom dörren, som ser ut att leda till bryggan på en båt för att mätt och belåten vandra hem under stjärnorna.

Bryggan ligger på Karl Johansgatan 58 mitt emot Karl Johans kyrka, hållplats Chapmanstorg. Restaurangen har 47 rätter totalt på sin meny om man räknar rubbet av krubbet. Runt hundralappen kan man hitta någon sallad som huvudrätt, strax över finns mer att välja på. Trevlig personal, rent och snyggt, och det jag åt smakade förträffligt.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2010 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: