sourze.se

Om iransk frihetstörst och svenska traditioner

Det är nyårsafton och jag har härmed startat en tradition av att vara sjuk just på denna dag. Samma sak hände förra året nämligen. MEN – jag har hela året på mig att fira så det är okej ändå. Lovar. Tänkte blogga av mig istället.

Jag kommer inte ihåg att jag bloggade förra året vid den här tiden. Troligtvis för att jag inte gjorde det. Blogga. Något nästan alla har en åsikt om. Jag tycker det är något som är få förunnat. Det är inte alla i den här världen som får säga sin mening.

Jag tänker på befolkningen i Iran som fått nog. Vi har alla läst om alla de journalister och andra frihetstörstande människor som vägrar leva ännu ett år i diktatur med religionen som en boja runt deras blåmärkta ben och armar. Regimen har försökt tysta folket och har tyvärr lyckats med en del. Enbart videosnuttar tagna med darrande händer har lyckats ta sig ut, till oss utanför. Länge har de levt under en regim som trott sig klara sig utan omvärlden. Många har köpt det men det är inte förrän nu den falska bilden börjat krackelera. Sanktioner gjorda mot Iran har börjat att få effekt. Folkmassan som med sitt mod utmanar de instanser som försöker kuva dem. De vägrar tystas ner. Nog är nog.

Många ställer sig nog förvånade till det som sker i Iran. Jag gör inte det. Mer än hälften av Irans befolkning är 25 år eller yngre. Det om något säger mycket. Ett maktskifte måste ske och det snart. Det optimala vore om det kunde ske utan hämndaktioner och andra blodiga uppgörelser men vad kan man förvänta sig av människor som hela sitt liv blivit slagna? Bara se på Irak vars läge förvärrats av att andra länder inga nämna, inga glömda åkt dit och roffat åt sig förmögenheter. Istället för att stabilisera läget efter Saddams störtande, som det var tänkt, väljer USA nu att lämna landet för Afghanistan. Logik?

Missnöjet är stort hos befolkningen i Iran idag och något som är lite skrämmande är vad detta missnöje ledde till 1979. Hoppas man kan lära sig av historien.

Apropå historia. Vårt kungahus som är en konstig blandning av just historia och framtid har också mycket på agendan. Vi har fått ta del av två förlovningar och bröllop stundar 2010. Som många av er säkert vet så vill ju Kungen att staten ska betala en del av bröllopet. Jag tycker kungahuset ska stå för just vad de är. Det är inget demokratiskt i hur dessa kungligheter har det. Varför ska de njuta av demokratiska rättigheter när de som monarker står för det motsatta? Låt dem leva med sina föråldrade regler istället. Privatisera kungahuset och låt dem inte längre få leva på våra skattepengar. Avskaffa kvinnlig tronföljd. Gå tillbaks till hur det var förr och låt sonen ärva tronen. Jag låter nog lite barsk men jag kan försäkra er att jag önskar dessa sessor ett långt och lyckligt äktenskap. Men det är inte mycket begärt om de betalar för kalaset själva. Ska de representera Sverige, ska de göra det på riktigt. De har råd. Vi är bra många damer som herrar som betalar för oss. Varför skulle de vara ett undantag?


Om författaren

Författare:
M. Hanna

Om artikeln

Publicerad: 01 jan 2010 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: