sourze.se
Artikelbild

Avtalsrörelsen: Minskade klyftor är vägen framåt

"Högerpartierna har, under valrörelsen 2006, mycket aggressivt propagerat för den skruvade tesen att minskad trygghet ger fler jobb. Efter nära fyra år med den politiken har vi nu sett facit - det fungerade inte."

Det är en paradoxal tid vi befinner oss i. Regeringen Reinfeldt pratar om att vi ska förvänta oss "två skitår" och arbetsförmedlingens siffror visar att ungdomsarbetslösheten på ett år har ökat med osannolika 49,6 procent. Bakom varje tidningsrubrik och TV-inslag om varsel och kris, finns människor som drabbats hårt av den ekonomiska krisen.

Samtidigt som många har drabbats av "skitåren" har andra upplevt en "guldårens" tid. Den moderatstyrda regeringen har sänkt skatten i Sverige med 100 miljarder kronor, mest för de trettio procent som tjänar mest. Samtidigt har storföretagen plockat ut lika mycket, 100 miljarder kronor, i aktieutdelningar.

Med dessa paradoxala förutsättningar i ryggen går vi in i en avtalsrörelse. Arbetsgivare och löntagare ska förhandla fram de kommande årens löneökningar. Regeringens lobbyorganisation Svenskt Näringsliv argumenterar i vanlig stil för att det "inte är möjligt" att genomföra en solidarisk höjning av reallönerna.

SSU anser tvärtemot Svensk Näringsliv att en bra avtalsrörelse är en solidarisk avtalsrörelse. Vi vet att Sverige genom historien har byggt sin ekonomiska styrka genom sammanhållning, framtidstro och trygga reallöneökningar. Svenskt Näringsliv försöker bygga en annan högermodell för Sverige, ett Sverige där löntagarna ska hålla igen sina anspråk medan aktieutdelningar och skattesänkningar fortsätter att gynna de mest välbeställda.

Sverige har tvingats provköra denna nya högermodell under snart fyra år. Jobben har inte blivit fler. Tvärtom har ökad otrygghet och skattesänkningar för de rikaste under krisens tid medfört att Sverige klarat jobben sämre än omvärlden. Sverige ligger i EU:s bottenliga när det gäller ungdomsarbetslöshet. Vår ungdomsarbetslöshet har ökat skyhögt mer än EU-genomsnittet det senaste året.

Högerpartierna har, under valrörelsen 2006, mycket aggressivt propagerat för den skruvade tesen att minskad trygghet ger fler jobb. Efter nära fyra år med den politiken har vi nu sett facit - det fungerade inte. Trots detta vill Svenskt Näringsliv i avtalsrörelsen göra samma sak, propagera för en ojämlik fördelning och aggressivt hävda att löntagarna måste "hålla igen" för ekonomins och jobbens skull. Problemet den här gången är att Svenska folket har sett facit. Den osolidariska politiken ger inte fler jobb. Den skapar bara ojämlikhet.

I krisens tid behöver vi istället föra en offensiv ekonomisk politik. Pengarna måste hamna i rätt ficka, hos dem som behöver några ytterligare hundralappar i månaden. Med en solidarisk svensk lönebildning, där löntagarna får en mer skälig del av produktionsvinsten, skulle krisen vända fortare. Att upprätthålla Sveriges trygga reallöneökningar är rätt väg framåt.

Nu behöver vi både politiker och aktörer på arbetsmarknaden som håller ihop Sverige, som minskar klyftorna och som skapar jobb och framtidstro.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2009 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: