sourze.se

Storebror ser dig

Övervakningen i Sverige är nu mer komplett än i fruktade övervakningssamhällen som nazi-Tyskland och Sovjet. Genom FRA övervakas nästan alla svenskars kommunikation.

Vidare finns miljoners svenskars DNA lagrat i PKU-registret. SJ har velat införa krav på legitimation för att kunna få resa, utan att uppvisa legitimation kommer man inte långt i det svenska samhället. Någon möjlighet att vara anonym finns knappt och verkar inte vara något som är prioriterat. Genom den allt mer omfattande övergången från kontanter till handel med kort kan en persons transaktioner kartläggas. Möjligheterna till övervakning och kontroll är stora och man kan bara ana vad som pågår i det dolda. Övervakningskameror finns på bussar, skolor, vägar, detta leder till att de flesta människor i Sverige filmas av övervakningskameror flera gånger per dag. Portträtt av Hitler och Stalin som skulle påminna folket om att de var bevakade och ynkliga har i Sverige ersatts av ett omfattande övervakningssystem som ändrar folks beteende.

Även om Sverige på vissa plan är ledande inom övervakning av folket har man i andra länder gått ännu längre. I USA finns många städer ett omfattande system av kameror som skötts av privata företag och i vissa fall av frivilliga som får en belöning om de upptäcker brott. I Storbritannien har man talande kameror vilket även har planerats införas på vissa platser i Sverige. Kameraövervakning i folks hem är något som är verklighet i Storbritannien där staten anser att tusentals familjer inte går att lita på och därför ständigt måste övervakas. Barn får pengar av brittiska myndigheter för att agera angivare, det kan handla om att rapportera folk som skräpar ned eller inte är tillräckligt miljömedvetna.

I Sverige pågår en kamp på många fronter mot övervakningssamhället. Inom politiken har båda blocken varit medverkande till att bygga upp övervakningssamhället vi nu har. Utanför riksdagen växer Piratpartiet när det gäller medlemsantal, ekonomiska resurser och aktivitet. Piratpartiet har varit uppe i över 50 000 medlemmar i år och har fått en kraftig ökning av ekonomiska medel genom de bidrag som getts till Ung Pirat. Andra gräsrotsrörelser utmanar ständigt etablissemanget som tycks se det som nödvändigt att övervaka varenda person. Frågan är vad etablissemanget egentligen är rädda för?


Om författaren

Författare:
Marcus Borg

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2009 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: