sourze.se
Artikelbild

Ingen tjej till årets final

”Om inte killarna i Sverige blivit för skadade av feminismens framfart, röstar de på Tove till finalen”, tänkte jag, men jag kände varningsklockor. Sveriges män är rätt bittra och håller på sig själva när det kommer till kritan.

”Vi är i Skandic Fucking Stadion i Göteborg och det är semifinal!” Så hälsade Jihde publiken i Idol i fredags. Ja se Jihde! Programledarrollen har han tagit på allvar och modig är han, när han kommer med sina små kommentarer. Som till exempel när han kallade Anders Bagge för "Gose, mumse, finbjörnen"! Ok Jihde, du är något över det vanliga och det kommer du att få på pälsen för av hatjournalisterna i morgon, var lugn för det. Men jag tror du skiter i det!

Stylisten Elin Kling har gjort det bästa jobb jag kan tänka mig i Idol i år! Jäkligt snyggt stylat. Inte ett uns av falskhet, vilket är värt en medalj! Här får du den Elin! Tove hade för kvällen svart spets, svarta shorts och en svart glitterjacka, Erik en enkel vit skjorta och Calle bar en svart skinnpaj. Killarna hade jeans.

Juryn hade valt vad idolerna Tove, Erik och Calle skulle sjunga i fredags. Det blev en ”utmaning” och en ”glanslåt”, där artisterna får göra det som de är bra på.

Egentligen är det en gåta, varför Calle kommit så här långt i Idol, anser jag. Jag tycker inte att Calle platsar bredvid Tove och Erik och han berörde mig inte i låten Walking in Mempfis. Jag trodde att han eventuellt skulle försvinna det här avsnittet. Men si, det tyckte inte juryn! Perfekt öppning på en perfekt kväll, tyckte de. Jaha! Ok. De kanske har rätt? ”Schysst start”, tyckte Jihde.

Erik hade laddat och sjöng en Brian Adams-låt, Heaven. Bra glänsarlåt, säger Erik. Jag tycker att Erik hade för högt röstläge i låten, ibland spricker rösten. I am not impressed! Juryn säger "Less is more!" och jag håller med. För hög tonart, säger Anders och jag håller med.

Tove var väldigt vacker. Hon sjöng Can´t get you out of my head en Kylie Minogue-låt. Hon gillade inte låten, ”men jag ska försöka glänsa”, sade hon. Sant – låten passar inte henne, men rösten är bäst för kvällen. Tove är bäst! Juryn: ”Fantastiskt! Jättebra! Du är bäst som Tove!”

Calles utmaning hade sjuttiotals-feeling. Han hade svart, illasittande, för trång kostym och svart slips. Do you think I´m sexy? skulle han sjunga. En Rod Steward-låt. Ja, Calle är verkligen sexig i den här låten! Den passar honom perfekt. Dummare är jag inte, än att jag ser det!
Juryn: ”Bra Calle! Jättebra! Otroligt bra! Stans hetaste kille! Jättecoolt! Jävligt coolt!” ”Damn you´re sexy!” sa Andreas och det hade han jäkligt rätt i! Jihde kommenterade: ”Kläderna gör mannen”.

När Erik skulle framföra sin Iron Maiden-låt, fick han en hälsning från Kiss-gänget på riktigt, från screenen! Erik började gråta. De är hans idoler. Och när Erik sjöng låten Run to the hills nåddes höjdpunkten i detta års Idol, som jag ser det. Erik sprang runt i publiken. Han är bra! Soundet är bra! Vackert! Proffs! Wow! Run for your life Erik! Han gör låten otroligt, oöverträffat bra! Juryn reser sig och klappar. Wow! ”Där satt den Erik!” sa Jihde. ”Bland det bästa vi sett i Idol!” jag sade det först! Juryn: ”Jag är mållös! Turné i USA! Du har inga begränsningar! Skitbra! Run to Globen!” ”Mamma Mia!” säger Jihde.

Tove, fick svår utmaning, Whitney Houstons låt The greatest love of all. När Tove står på scenen blir det show! "Tove-manners", Toverösten, Toves styrka, Tove kan! That´s my opinion. Tove kan! Juryn: ”Din egen version! Du är en stjärna, fantastiskt, du gjorde låten till din egen. Du har en plats i finalen, så jobbar en stjärna!” ”Tove kan glittra med ögonen värre än Marilyn Monroe”, sade Andreas.

”Om inte killarna i Sverige blivit för skadade av feminismens framfart, röstar de på Tove till finalen”, tänkte jag, men jag kände varningsklockor. Sveriges män är rätt bittra och håller på sig själva när det kommer till kritan. Så det blev Calle och Erik till finalen.

Sen kom överraskningen i Idol för kvällen. Den kända musikgruppen Westlife uppträdde live från scenen med flera låtar. Killarna inledde med Taking the easy way out. De är härliga och publiken är med på noterna. Sjunger med i texterna. Vilken semifinal! Killarna är charmiga och skönsjungande och en glädje att se på! De är smarta och ropar "Sweden" mellan stroferna. Kul grej! De berättar att deras nya album heter We are one och uppmanar publiken att "live the dream", varpå Jihde går ner på knä och tackar artisterna! Ja du Jihde. Du kan du. Har du lärt dig av Elvis?

Resultatet kom och Erik hängde löst? Va? Vad var det jag sa? Utseendet där! Kalle gick till final direkt! Han fick nog en del extra kvinnliga fans Calle, när han sjöng Do you think I´m sexy. Han vet nog inte om själv, hur sexig han är!

Efter duellen mellan Erik och Tove åkte Tove ut! Erik gick vidare. ”Du är så jäkla bra Tove”, sade Jihde. Men han sade inte att nu har Tove missat chansen att bli Idol. Hon får den inte igen! Men som jag sagt förut, man tar det säkra före det osäkra i bedömningen av artister. Människor känner igen en kille som kan ta höga toner och har charm, men inte en liten uppstudsig tjej som Tove på sexton år. En snorunge.

Det fick alltså inte bli en tjej som vinner Idol i år. Vad var det jag sa? Enda orsaken till att Tove inte kom till final, var att killarna är trötta på tjejer tror jag. De vill vara herre på täppan. De vill återta sina positioner? Eller inte?

Folket väljer låtarna Erik och Calle ska sjunga i ”Fucking Globen" i finalen, som Jihde brukar säga. Han är kul han, Jihde! Alltså programledaren.

Idolerna har redan spelat in vinnarlåten. Vem får sjunga den? Vet ej. Idoltävlingen kan sluta hur som helst. Rättvis har den sällan varit. Man kan ju rösta hundra gånger på en person om man vill. Jag har bara röstat på Tove och bara en gång per kväll.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2009 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: