sourze.se
Artikelbild

Kalla fakta ljuger om sanningsrörelsen

Efter Kalla faktas smutskastning av sanningsrörelsen blockerar de stora svenska dagstidningarna fortfarande frågan. Men allt fler blir nyfikna på motsägelserna kring 11 september.

Kalla faktas två program om sanningsrörelsen 1/11 och 8/11 hade flera allvarliga brister. Istället för att belysa 11 september-kritikernas tvivel valde man att försöka svärta ned alla som ifrågasätter den officiella versionen. Människor världen över som endast har sin skepsis gentemot 11 september gemensamt påstods tillhöra samma snäva sekt och bland tusentals fackmän och dussintals dokumentärer utmålades ett fåtal som ledare och rättesnören.

Både i Kalla faktas inslag och på Newsmill avråder Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, från att ta 11 september-frågan på allvar, trots att endast en seriös undersökning kan bringa klarhet.

DN:s Torbjörn Elensky försökte i en tankekullerbytta koppla samman alla kritiker med antisemiter och revisionister. Med den logiken vore Elensky själv antisemit ifall vi kan hitta en enda skribent med sådana sympatier. Jag kan för övrigt rekommendera honom att slå upp "semiter" i en encyklopedi.

Störst blev problemen i Kalla fakta dock när man ponerade att sanningsrörelsen är ett "hot mot demokratin", för att sedan med hjälp av Vänsterpartiets gruppledare Alice Åström se till att tysta den enda svenska riksdagspolitikern som velat nyutreda 11 september.

Kalla faktas redaktion gjorde dessutom sitt bästa för att misskreditera den studie i vilken nio internationella forskare konstaterar nanotermit, en högteknologisk komponent i sprängämnen, i stoftet från Ground Zero. Två anonyma forskare uttalade sig om upptäckten. Mot den faktagranskade artikeln invände den ena att det skulle behövas stora kvantiteter sprängmedel för att sänka byggnaderna; den andra påstod att det högteknologiska ämnet hade uppstått av sig självt. Det är inte konstigt att de ville vara anonyma.

Man talade även med Marie-Paule Pileni. Hon var chefredaktör för The Open Chemical Physics Journal när artikeln "Active Thermitic Material Discovered in Dust from the 9/11 World Trade Center Catastrophe" publicerades och valde att avgå i samband med detta. För att undvika att ta ställning till den sensationella upptäckten insisterade hon i det längsta på att hon inte läst artikeln och att ämnet låg utanför hennes expertområde. När det framkom att hon tvärtom är en av världens ledande forskare i nanoteknologi och att hon haft långa uppdrag för olika militärinstitutioner, bland annat som sprängämnesexpert, så tog hon så stort avstånd från studien som hon kunde utan att behöva motivera det i specifika vetenskapliga termer.

Trots, eller tack vare, att den ovetenskapliga kritiken fick stå obesvarad i programmet växer intresset för 11 september. SVT Debatt har tagit upp frågan men den är än så länge portad från de stora dagstidningarna. Man finner den istället i alternativa nyhetsforum, i tankesmedjor och på bloggar.

Endast 58 procent av de unga i Sverige under 30 säger sig i dagsläget tro på den officiella konspirationsteorin om en attack ledd av Osama bin Laden och det så kallade al-Quaida-nätverket och det märks i diskussionerna.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2009 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: