sourze.se
Artikelbild

Man kan använda sin bibel till mångahanda ting

"Jag brukade tänka att jag aldrig skulle bli någon Marta som rusade runt med en massa måsten i livet och vara en duktig kvinna men missa det väsentliga."

Replik till Janne Brunnegårds artiklar.

När jag som barn läste om den dödssjuke Lasarus i bibelns Johannesevangelium fäste jag mig mest vid systrarna Marta och Maria. En ifrån döden uppväckt man trodde jag inte på ens som liten. Men syskonen var goda vänner till Jesus och när Lasarus blev sjuk sände de bud efter honom. Men när Jesus kom fram var Lasarus redan begravd. Troligen var mannen "skendöd", vilket händer än i dag trots vår moderna teknik. Men det är inte det jag vill skriva om här.

Många grannar och goda vänner hade kommit till Marta och Maria för att trösta dem i sorgen. Marta var den praktiska och duktiga systern. Hon skötte om arbetet med alla dessa gäster och styrde och ställde och gjorde allting precis rätt; precis som det förväntades av henne.

Det var Maria som smorde Jesus fötter med olja och torkade dem med sitt hår. Hon satte sig vid Jesus fötter och lyssnade på vad han hade att säga. Marta blev självklart irriterad över att behöva stå för allt det praktiska arbetet själv medan Maria bara satt och latade sig, men Jesu lät henne förstå att det var Maria som gjorde det rätta här och nu. Jag brukade tänka att jag aldrig skulle bli någon Marta som rusade runt med en massa måsten i livet och vara en duktig kvinna men missa det väsentliga.

Så hade vi nu haft tre veckors ösregn och gräsmattorna måste få sin sista klippning i år, och då måste den ju först krattas ren ifrån alla löv. Vi äldre har ju varit sjuka och det har de unga också så nu tänkte jag be svärsonen ta fram trädgårdsredskapen innan nästa regnskur.

Men han hade annat för sig! Han byggde ett stort vikingaskepp mellan två av äppelträden med sina och grannarnas ungar som lyckliga medhjälpare. De hissade segel och de fick en riktig ratt. Barnen hade väntat på detta så länge men regnet hade satt stopp för pappans löften.

Och jag satte mig ner och tänkte på mina tankar om Marta som helt ung. Nu hade jag själv blivit sådan. Vad spelar lite långt gräs och löv för roll under snön ifall det nu blir snö? Det är tvärtom nyttigt för gräsrötterna om det blir kallt och för alla småkryp som lever i gräsmattan. Men vi har fått för oss att det ska se så prydligt ut!

Svärsonen är en äkta Maria som förstår vad som är viktigt här i livet! Jag log för mig själv och gratulerade mina barnbarn till att de har en sådan pärla till pappa.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2009 13:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: