sourze.se

Stoppa våldet!

"Vilka är orsakerna och vad kan du och jag och många andra medborgare göra för att få utvecklingen gå i en annan riktning och minska våldet? Det vanliga svaret brukar bli att det är jättesvårt. Visst, men vem säger att det är lätt?"

Meningslöst våld brer ut sig i landet, i världen. Mer och mer. Våldsbruket går ner i åldrarna. 10 - 15-åringar, småkillar och småtjejor rånar, hotar och misshandlar människor. Ofta i samma ålder som de själva. Barnmord har nyligen skett, tonåring dödar tonårig tjej av märklig, missriktad kärlek. Hot och trakasserier i skolan och på nätet tycks vara självklarheter. Unga flickor bjuder ut sig för sexträffar med bilder av bröst och/eller underliv på nätet. Flera råkar illa ut, blir misshandlade eller rått exploaterade.

På fotbollsarenorna i samband med matcher slängs farliga föremål in på planen. Domare, välutbildade, som givetvis ändå kan göra misstag ibland, och deras familjer hotas till liv och lem. Också hemmavid. Många känner stark oro och överväger att sluta medverka i fotbollssammanhang. För att inte tala om alla bråk och slagsmål utanför arenorna. Även där skedde ett våldsbrott med dödlig utgång för något år sedan. Hela idrottssverige kommer att ta skada av en sådan utveckling Är det så vi skall ha det? Naturligtvis Inte!

Sverige är värst i hela Europa när det gäller antalet skolbränder. I tv berättades nyligen att antalet årligen är omkring 500, med mångmiljonkostnader som följd. För att inte tala om den otrygghet som skolbarn och deras föräldrar måste uppleva. Vad har de gjort för ont som ger andra egoistiskt tänkande individer rätten att sabotera och mordbränna? Givetvis ingenting! Hur länge dröjer det innan någon omkommer? Vem/vilka blir dråpare/mördare då?

På flera platser i landet i; Skåne, Uppsala med flera, stinker brandröken efter anlagda bilbränder över stora områden. Du skall till jobbet. Går till parkeringsplatsen bara för att konstatera att din bil som kostat dig en stor del av dina inkomster, ofta surt förvärvade, står där totalt utbränd. Vad är det för fel på dig som utsatts för ett så meningslöst dåd? Givetvis inget! Den/de som eldat på är fega och gör allt för att inte bli ertappade, sticker och gömmer sig. Och fan ta kompisar som berättar vad de vet. Du som tänt på – visa din talang och skriv till dem vars liv du förstört och berätta varför de gjort sig förtjänta av ditt nidingsdåd. Kliv upp på barrikaden, fegis, visa upp dig för oss alla och berätta varför just du kan ta dig friheten att i egoismens namn sabotera andras liv och egendom. Då vet vi åtminstone hur din hjärnsmälta fungerar, så att vi kanske kan hjälpa dig ur din förstening. Snurriga individer hotar och kastar stenbumlingar mot brandbilar, som bara är där för släcka bränder och rädda det som går att rädda. Skall människoliv offras? Givetvis aldrig. De som utför dessa dåd anser sig vara förbannade på ett samhälle som inte vill dem väl. Men varför skjuta på pianisten? Han var bara den som spelade andras melodier.

Sverige har sedan 1988 en lag om knivförbud. 1:a paragrafen säger att knivar, stick och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa inte får innehas på allmän plats… Ändå så sker dagligen knivsdåd både på allmän plats och i hemmet; människoblodet flödar, alla tycks vara beväpnade. Folk i allmänhet bär kniv på sig vare sig de har behov av den eller inte. Är det så? I trängda, hotfulla situationer men ofta helt utan anledning, nästan alltid efter alkoholintag, tas vapnet fram, lmänniskor lämlästas och dödas för struntsaker. Kanske borde vakter på krogar där sprit serveras muddra samtliga besökare innan de blir insläppta? Vill vi ha ett sånt samhälle där allt och alla skall kontrolleras hela tiden? Och vem skall i så fall se till så att lagen efterföljs? Polisen har ju arbete upp över öronen redan. Jag vill inte ha ett samhälle som liknar "skurkstaternas". Polisstat. Nej!

Jag fick ett mail om gamla och nya tider från en kompis i London:

Året är 1969. Billy krossar rutan i en grannes bil. Blir straffad av sin far; får stryk. Inte så bra, anser jag. Billy blir varsammare i fortsättningen, växer upp normalt, klarar av gymnasiet och blir en framgångsrik affärsman.

Samma personer, samma bilkross fast nu 2009. Billys pappa blir arresterad för övervåld mot barn. Billy hamnar i fosterhem och blir medlem i en kriminell grupp. En psykolog berättar för Billys syster att hon minns att hon också utsatts för övergrepp. Fadern hamnar i fängelse. Billys mamma har en affär med psykologen. Psykologen blir befordrad på jobbet.

Vad man än må anse om denna berättelse är en sak solklar. Något har hänt i våra samhällen under de senaste årtiondena.


Så här kan jag hålla på ett tag till. Men ni vet själva det mesta redan. Målet med dessa rader är att få igång en debatt om varför det blivit så här. Vilka är orsakerna och vad kan du och jag och många andra medborgare göra för att få utvecklingen gå i en annan riktning och minska våldet? Det vanliga svaret brukar bli att det är jättesvårt. Visst, men vem säger att det är lätt? Få höra vad du anser!

Debatten, det goda samtalet som Anna-Karin Engström efterlyser i en artikel på Sourze här om dagen, är viktigt.

PS. Och så alla spel som oftast innehåller krig och andra våldshandlingar…


Om författaren

Författare:
Konny Domnauer

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2009 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: