sourze.se

Vart tog det goda samtalet vägen?

"Det goda samtalet när vi bollar idéer och tankar helt förutsättningslöst håller nästan helt på att drunkna i flödet från datorer och mobiler. Vi har fått nya beroendesjukdomar; internetberoende och facebookberoende."

Det levande samtalet har som umgängesform till stora delar bytts ut mot att umgås via sms, bloggar, Facebook och mejl. Det goda samtalet har bytts ut mot ett utbyte av små korta meddelanden i form av ett pip på mobilen. Våra privata familjebilder läggs ut på nätet för att delas av mängder av människor. Vi bloggar för glatta livet. Vi berättar om allt från shoppingturer, sjukdomar till äktenskapsbekymmer.

Facebook, som tidigare varit en mötesplats för yngre personer, har i dag börjat användas även av äldre åldersgrupper och blivit en slags klubb för inbördes beundran. Man söker bekräftelse, man lägger ut bilder och kommenterar. Man kikar nyfiket in hos sina vänner för att se hur maken ser ut och hur mycket barnen växt det sista halvåret. I bloggsfären har det blivit så privat att man inte heller vågar lämna ut sitt namn utan använder ett alias.

Tiden man tidigare vikt åt ett naturligt umgänge över en kopp kaffe på stan eller ett biobesök har ersatts av en stunds ivrigt kommenterande av vännernas shoppingfynd eller ett nyfiket klickande på bilderna av grannens nya sommarställe. Vi argumenterar många gånger på ett osunt sätt och vågar oss på att ställa frågor och ge kommentarer som vi aldrig skulle drömma om att göra i det verkliga livet.

Det goda samtalet när vi bollar idéer och tankar helt förutsättningslöst håller nästan helt på att drunkna i flödet från datorer och mobiler. Vi har fått nya beroendesjukdomar; internetberoende och facebookberoende. Vi bekymrar oss ständigt över våra barns internetanvändande men bekymrar oss aldrig över vårt eget.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2009 08:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: