sourze.se

Måste grannen stenas?

"I Bibeln finns glasklara citat av Jesus som jag som troende ska ta på största allvar. Där finns rena uppmaningar och varningar som måste gälla även i nutiden. Men allt som beskrivs är ju inte uppmaning att göra sammalunda."

Mats Hägglöf från Bro har sänt mig en insändare som han vill ha kommentar till. Insändaren innehåller en rad konstiga citat från Gamla Testamentet, Judarnas Tora. Jag kan inte se att ett enda av citaten har någon tillämpning i en kristen kyrka. Jag tror inte att det finns någon jude som håller sig med slavar. Dagens bönder är kunnigare än dåtidens, så glöm gamla bud.

Gamla Testamentet innehåller mycket av judisk historia men det står ju inte att kristna i nutiden ska göra likadant som då. Som att utrota folk i besegrade städer. I dag gör inte vi som Gustav II Adolfs armé gjorde – brände Tyskland under 20 år.

Vi måste noga se vad som är historiska beskrivningar, vad som är profetior till det judiska folket och vad som är poesi. Luther sa att sådant kunde vara nyttig läsning men inte är det en anvisning om hur vi ska leva. Oftare då varningar.

I Evangelierna finner vi berättelserna om hur Jesus levde och vad han lärde. Fyra olika vittnen som träffat hundratals andra vittnen har tecknat ned vad de upplevt. I Bibeln finns glasklara citat av Jesus som jag som troende ska ta på största allvar. Där finns rena uppmaningar och varningar som måste gälla även i nutiden. Men allt som beskrivs är ju inte uppmaning att göra sammalunda.

Redan som tonåring insåg jag att allt inte var tillämpbart i nutid som i dåtid. Landet Israel var ockuperat under en kejsare i Rom som ansågs ha makt att skattskriva "hela världen". Detta faktum påverkar allt som skrivs i Nya Testamentet. Evangelisterna var vanliga judar men Paulus var romersk medborgare och kunde inte behandlas hur som helt under sina lagliga resor riket runt.

Det finns många olika slags brev från Paulus till församlingarna i nuvarande Syrien, Turkiet Grekland och i Rom. Jakobs brev verkar vara skrivet av Jesu broder som blev församlingsföreståndare för de nytroende i Jerusalem. Göran Greider är väldigt imponerad av dess sociala budskap. Kanske var det hundratals sociala församlingar som kom kristendomen att växa med rekordfart under 300 år? Någon vapenmakt hade knappast de kristna före år 300. Men på 700-talet kom Islam till de nämnda områdena och nära nog utraderade kyrkan.

När vi läser moderna författare så frågar vi oss ofta "vem är detta skrivet för". Ja Selma Lagerlöf skrev mycket för skolbarn och annat för vuxna. När skrev hon? Ja nog märks det att det var under för henne svåra tider. Antikrists mirakler – det var nog socialismen det!

Jag försöker använda det förstånd som jag har kvar då jag läser Bibeln. Ingen bok bör läsas rakt av utan eftertanke. Använd alla de kunskaper som du redan har då du läser din Bibel.

I min söndagsskola pratade man mycket om himmelen. Det var mycket glädjande, upplyftande och sångbart. Men ibland satt jag på trappan utanför och tittade på en helt annan himmel. Jag lärde mig att tänka i symboler men även helt konkret. Ibland saknar jag min söndagsskola i det missionshus i Ullene som fyllde 100 år för en månad sedan.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2009 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: