sourze.se
Artikelbild

Centerns jobbpolitik cynisk och felaktig

Inte nog med att ungdomar redan drabbas hårdast av arbetslösheten och att ungdomsarbetslösheten stiger snabbare i Sverige än i övriga EU. Nu kräver Centerpartiet att unga ska få sämre löner, ett förslag som får stöd från deras regeringskollegor.

Förslaget från Centern är att ungdomars nuvarande lägstalön ska sänkas med en tredjedel. De ungdomar som idag tjänar 15 000 kronor före skatt ska enligt Centerns förslag istället endast tjäna 10 000, vilket skulle ge drygt 8 000 kronor kvar att leva på efter skatt.

Högern anser som bekant att unga har för höga löner och att de därför har svårt att få jobb. Det är en ur flera aspekter felaktig analys. I samtliga svenska kollektivavtal får den som saknar arbetslivserfarenhet, däribland alla unga som kommer ut på arbetsmarknaden, lägre lön än den som har jobbat ett par år. Ungdomars löner ligger alltså redan idag på en lägre nivå än äldres. Om vi därtill gör en jämförelse med andra länder, exempelvis Lettland och Litauen där ungdomslönerna är lägre än i Sverige, så har de ännu högre ungdomsarbetslöshet än Sverige. Centerpartiets utspel saknar således all form av logik.

Innan valet 2006 talade de borgerliga partierna om hur sänkta ersättningar och försämrad trygghet skulle ge fler jobb. Resultatet har blivit färre jobb, inte fler. Nu talar samma partier återigen om hur försämrad trygghet i form av lägre löner ska ge fler jobb. Sverige går inte på det en gång till! Vi är trötta på högerregeringens argument om hur försämringar är nödvändiga för framtiden. Sven Otto Littorins tal om att vi ska förvänta oss "några skitår" är både cyniskt och felaktigt. Cyniskt eftersom att orden kommer från en regering som har gynnat vissa: 100 miljarder kronor i skattesänkningar och mest för den tiondel som tjänar mest. Det är inte skitår - det är guldår. Felaktigt eftersom krisens Sverige behöver precis det motsatta - en politik som prioriterar och förmedlar möjligheter och hopp.

SSU vill se en regering som ger företräde åt investeringar, utbildning och satsningar på välfärd och strategiska framtidsbranscher. Det skulle vända krisen, leda till fler jobb och ge nytt hopp till Sveriges unga.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2009 03:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: