sourze.se

Rekord i skitsnack om nya flunsan

"Svensssons, sluta gnäll! Var glada att vi lever i ett samhälle där myndigheter gör allt de kan för att medborgarna skall få så bra liv det någonsin går. Även om det ibland knarrar i systemet."

Visst är det märkligt. Jag tänker på allt gnällande kring vaccinet mot den så kallade "svininfluensan", egentligen benämnd H1N1. Nisse Simonsson - härligt, roligt skrivande och berättande kirurg - har träffat huvudet på spiken med rubriken på sin bok Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra. Aldrig någonsin har så många pratat så förbannat mycket skit i ämnet flunsan trots att vi lever i ett av världens rikaste, bäst organiserade länder. Visst finns somligt att klaga över men jämfört med stora delar av den övriga världens bekymmer är det mest peanuts. I vårt land, gnällandets begåvade, sprids de mest befängda skrämmisar om vad som påstås inträffa om man tar emot helt gratis skydd mot en sjukdom som kan döda människor och göra många andra svårt sjuka. Massor av människor darrar av oro om de drömda följderna. Andra skiter totalt i problemet och avstår osolidariskt. Bara jag klarar mig tycks vara det viktigaste för somliga. Som alltid. Jag är ju stor och stark så jag är utom all risk. Jo, jo.

Att skaffa sig ett bra skydd för att själv kanske slippa insjukna eller att man faktiskt då inte sprider smittan till andra tycks vara helt ovidkommande för en del medborgare. Den största massvaccinationen någonsin i Sverige är på väg att genomföras. Och på relativt kort tid. Är det så otroligt märkligt att systemet kan klicka i detaljer? Oj, oj nu har dom där uppe försenat mitt vaccin i en vecka. Det är ju skandal. Rentav skandalernas skandal, låter det på en del håll. Troligen är det regeringens fel, eller oppositionens eller Smittskyddsinstitutet eller Socialstyrelsens eller ett gäng hycklande politikers, ja någons fel är det ju! Vet de egentligen vad de pratar om? Kan de verkligen det här? Eller är vi rentav förda bakom ljuset helt och hållet? Måste man tro att sjukdomen finns eller är allt påhittat? Om nine eleven var iscensatt av USA självt och inte av Usama Bin Ladens gäng, om månfärden är en amerikansk bluff så varför skulle denna historia vara sann? Allt är ju förstås väldigt överdramatiserat, hävdar ganska många.

Faktum kvarstår. Ett antal personer i olika åldrar har redan gått till de sälla jaktmarkerna. Om dom nu finns. Fan tro´t sa Rellingen. Hur många har dött av vaccinationen? I andra delar av vår värld där miljontals människor lever i djup fattigdom, där samhällena inte funkar, där malaria, aids och andra sjukdomar kräver massor av människors liv hela tiden skulle man tro att paradiset hade kommit om de hade haft motsvarande möjligheter till förebyggande vård. Det har de inte!

Svensssons, sluta gnäll! Var glada att vi lever i ett samhälle där myndigheter gör allt de kan för att medborgarna skall få så bra liv det någonsin går. Även om det ibland knarrar i systemet. Politiker, makthavare och sjukvårdsansvariga är ju också människor. Sluta att misstänka andra, kolla hur du själv agerar. Den som kastar första stenen har inte alltid rätt. Svinaktigt. Om man säger så.


Om författaren

Författare:
Konny Domnauer

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2009 03:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: