sourze.se

Rapport från en nyvaccinerad

På kvällen kommer frossan och illamåendet krypande. Min ömma rödflammiga arm känns varm och spänd.

På kvällen kommer frossan och illamåendet smygande. Filtar, raggsockor, fleeceoverall och trippel espresso med varm mjölk. Min ömma, rödflammiga arm känns varm och spänd, och stackars "R" får en ilsken blick när han försöker kramas.

Jag ler för mig själv och tänker på hur mina inre livvakter just nu jobbar för högtryck för att sköta sitt jobb. Med dödsförakt rusar de till undsättning och angriper det främmande hot som på något outgrundligt sätt lyckats ta sig in på privat område.

Precis så här ska det gå till när ett vaccin injicerats i människokroppen, och de flesta besvär som anges som "vanliga biverkningar", är alltså inte alls biverkningar utan önskade effekter. Min kropp fungerar, och jag känner mig förvissad om att mitt immunförsvar nu kommer att vara på sin vakt, förberett för attack, när det verkliga virusangreppet kommer.

Sedan finns det förstås alltid individer som reagerar överdrivet, eller ofunktionellt när de utsätts för vaccin eller andra läkemedel, födoämnen, hygienprodukter, etc. etc., och självklart bör personer med känd överkänslighet mot ingående ämnen inte vaccineras. Personer med dåligt/nedsatt immunförsvar undantas förstås också, och då ligger det ju tyvärr i sakens natur, att åtskilliga personer i de så kallade riskgrupperna inte kan vaccineras.
Svininfluensan har ju visat sig ha ett i det flesta fall lindrigare förlopp än den årliga säsongsinfluensan, och även medföra färre fall av såväl sjukhusvård som dödsfall. Skillnaden är att den numera i dagligt tal kallade "svinis", sprider sig snabbt och globalt, varför fler personer drabbas, och smittorisken för personer i riskgrupperna blir betydligt större.

Jag har vaccinerat mig för att bidra till att bromsa smittspridningen och för att skydda riskgrupperna, samt i ärlighetens namn även för att slippa vara hemma från jobbet och förlora en massa pengar. De otaliga konspirationsteorierna om vaccinet och influensavirusets beskaffenhet, kommer uppenbarligen från människor som är dåligt pålästa. Innehållsämnena i vaccinet är väl dokumenterade och finns med för att de behövs, vilket kan läsas i tillförlitliga rapporter på till exempel WHO’s, EMEA’s och Läkemedelsverkets hemsidor, för den som är orolig.

Till sist vill jag påminna om att möjligheten att få vaccinet är ett erbjudande, som alla vuxna människor självständigt tar ställning till, precis som alla andra vaccinationer i livet. Och till dem som anser att allt vaccin är av ondo, och att det vore klokare att avstå för att vara "naturliga" och låta naturen ha sin gång, vill jag säga att; det kanske ni har rätt i, men som jag refererat till en tidigare artikel, är vi fortfarande bara människor. Det ligger i vår natur att värna om livet för dem som lever här och nu, och att skydda utsatta personer i den mån det ligger i vår makt. En annan gång kanske det är jag eller mina anhöriga som behöver skyddas, och det känns vettigt att tänka lite längre än näsan räcker.

Nu säger Sourze att den här artikeln motsäger den förra.
Och då svarar jag: Ja, just det. Precis så!


Om författaren

Författare:
Ia Stina Jonholt

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2009 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: