sourze.se

Att en småtjuv kan väcka sån uppståndelse

"För mig såg rånet mest ut som ett skämt som utspelade framför kaféet en vacker hösteftermiddag. Hur kan man sätta in en helikopter för en sådan skitsak, när det finns betydligt viktigare saker att tänka på i samhället?"

Jag satt på uteserveringen vid torget där jag bor häromdagen och drack kaffe med ett par bekanta. Vädret var fint om än lite kallt, så jag hade en filt över axlarna. Allt var frid och fröjd. Folk flanerade fram och tillbaka på torget. Ett barn skrek i en barnvagn. Det var efter arbetstid, så man var ute och handlade mat till middagen.

Rätt som det var, hörde jag en smäll. Den kom från mataffären en bit bort och ut kommer en mörkklädd kille springande, med en plastpåse i ena handen och en pistol i den andra. Han springer fruktansvärt fort upp i trappan till vänster om butiken. Efter honom rusar tre biffiga killar från samma butik, för att hinna upp honom och förmodligen ta tillbaka pengarna som han tagit från butiken. När rånaren kommer upp i trappan, vänder han sig mot närmaste förföljaren och riktar pistolen mot honom. Mannen kryper ihop på marken. Rånaren, för jag förmodar att det är en sådan, försvinner upp på gården ovanför torget.

Jag tänker: Varför följer de här männen efter en kille med pistol? Är de inte rädda att bli skjutna? Dessutom såg allting så himla löjligt och viktigt ut, med den här lille mörkklädde killen, som sprang bredbent eller hjulbent upp för trappan med sitt byte och de där stora butikskillarna i sina vita t-shirts med röda butikstryck på ryggen, som kom tillbaka tomhänta efter en liten stund.

Utanför butiken samlades massor av folk och så småningom hördes sirener från en polisbil. Jag kände mest lust att skratta för att det ens är möjligt att något sådant här kan ske, mitt i folkvimlet en hösteftermiddag.

Dagen efter berättade ungdomarna i skolan att en polishelikopter hade kretsat över centrum på kvällen. Att en liten småtjuv kan väcka en sådan enorm uppståndelse?! För mig såg rånet mest ut som ett skämt som utspelade framför kaféet en vacker hösteftermiddag.Hur kan man sätta in en helikopter för en sådan skitsak, när det finns betydligt viktigare saker att tänka på i samhället?

Ungdomens välfärd till exempel.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2009 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: