sourze.se

Folk vill bedragas, må de då bedragas!

Häromdan var jag inne på H&M. Jag gick därifrån med ett leende på läpparna, för jag hade just lurat Karl-Johan Persson på 375 kr. Han trodde att jag skulle köpa en skjorta, men där fick han allt tji.

På vägen hem kom jag att tänka på ett citat av romaren Petronius: ”Mundus vult decipi, ergo, decipiatur”. Världen vill bedragas, må den då därför bedragas. Man kan konstatera att Karl-Johan Persson är Sveriges framgångsrikaste bedragare, som får folk att köpa saker som de redan har tillräckligt av. Jag vet inte hur många miljarder om året han säljer för. Men helt klart är att det mesta är bortkastade pengar. Under 40- och 50-talen fanns det förvisso behov av att fräscha upp sig efter kriget. Men nu för tiden hamnar det mesta i garderoben till ingen nytta.

En av världshistoriens största bedragare var Martin Luther, som hade roligt varje dag av att lura folk. Först fick han dem att tro på ett framtida paradis i himlen. Och sen fick han dem att jobba i sitt anletes svett dagarna i ända här på jorden. Hans människoförakt var oändligt och den godtrogna massan inte värt ett ruttet lingon.

Politiken är full av bedragare som roar sig omåttligt åt att lura folk. Reinfeldt åker hem till Täby med ett leende på läpparna. Folk tror att hans mål är att åstadkomma ett ännu större välstånd för svenska folket. Men han är en vanlig bedragare som bara är intresserad av sitt eget rykte och eftermäle och fyra år till vid makten. Men det är inget särskilt med det. Vi är alla större eller mindre skojare och bedragare. Så man ska verkligen passa sig för att tro på vad folk säger. Luther var alltså en storbedragare. Men Reinfeldt, Karl-Johan Persson och jag är inte ett dugg bättre. Genom att skoja med alla lättrogna människor så blir livet lite mer spännande.

Snart är det val i Sverige och då kan vi få bevis på hur lättlurade vi är av diverse politiska skojare, som bara kommer med halvsanningar.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2009 12:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: