sourze.se
Artikelbild

Vad har Anna Anka och Benny Andersson gemensamt?

Jo, de kommer av 2010 års analytiker anses vara de enskilt viktigaste personerna bakom Feministiskt Initiativs makalösa framgångar, Anka-effekten kallad. För så är det, Anna Ankas hämningslösa kvackande kommer att sprida ringar på vattnet långt och länge.

Anna Anka är den klarast lysande stjärnan i treans nya serie Svenska Hollywoodfruar. Hon startar dagen med att läsa Dagens Horoskop och sedan är tidningen färdigläst. Fru Ankas huvudsakliga föda är brosk. Detta eftersom hon har hört att hajar är de enda djur som inte drabbas av cancer och eftersom de är uppbyggda av brosk så kommer hon själv att slippa kräftan om hon tuggar brosk. Logiskt.

Anna Anka kom till Hollywood med skådisdrömmar och la ner när hon krokade tag i en kändis, Paul Anka. Hon lever ett rikt liv, Fru Anka. Rikt som i dollar. Men schemat är strikt. Varje morgon börjar med att hon ska suga ankballe. Och att det inte handlar om givandets glädje är uppenbart, detta är ren och skär plikt, en hustrus främsta uppgift är att hålla mannen på gott humör, fallera.

I sovrummet väntar ingen hunk, ingen Pitt. Nä, där ligger Herr Anka, hennes trettio är äldre man tillika Berlusconi-klon. Med andra ord en solariegrillad dvärg som liksom emo-kidsen tycker att svart tulpan är den coolast hårfärgen. Ansiktet är ömsom rynkigt, ömsom stramt upphängt på det sättet det är på plastikopererade åldringar. Efter att Anna Anka snaskat kotte väntar övriga dagliga göromål: Rya åt alternativt avskeda de illegala mexarna som sköter hus och trädgård, väsa nannyaktutaktigt åt en liten gråtande son att det börjar närma sig tid för time out om han inte äter upp NU och därefter ska femton resväskor packas eftersom familjen ska flyga bort över natten. Herr Anka ska framträda för trehundrafemtisjumiljonte gången med sin gamla brakhit Diana. Och han kräver att familjen följer med.

Anna Anka förklarar att det är tjänstgöring dygnet om som gäller. Inte kan hon sitta i sviten och kolla på någon skön film när maken showar, nix, hon förväntas var stajlad och fin och sitta på första parkett och le och rassla med lånejuvelerna. När maken sjunger Diana för trehundrafemtisjumiljonte gången. Så det gör hon och när showen är nästan slut söker strålkastarna upp henne det är inte svårt, i ett hav av åldrande tjockisar i hawaiiskjortor – Anna Anka anser föraktfullt att maken har en väldigt ohipp publik – är det lätt att spotta en vätesuperioxiderad huvudknopp på en lång kropp bestående av benknotor och skinn samt lite brosk, såklart. Och så får Fru Anka ställa sig upp och vinka lite. Nästan som en drottning.

De finns feminister i min närhet som uttryckt rädsla för att Svenska Hollywoodfruar ska bidra till att glamourisera hemmafrulivet. Men vi som sett serien vet att det inte finns några gratisluncher att hämta där. Även om den gamla ankan är både grillad och seg så kostar det att äta den.


Om författaren

Författare:
Katarina Johnson

Om artikeln

Publicerad: 18 sep 2009 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: