sourze.se
Artikelbild

Vass USA-kritik i lovande svengelsk debut

Kevin Frato debuterar med ett underhållande svengelskt språkexperiment och en berättelse om krig, utanförskap och den lilla människans betydelse i ett stort världspolitiskt spel.

Numera negerkung Kabusa är en på många sätt annorlunda romandebut. Den handlar om 17-åriga Harley som flyr från Philadelphia i USA till Stockholm för att slippa åka till kriget i Irak där hans bror redan är. Han för en isolerad tillvaro i Jordbro och följer svensk skolundervisning samtidigt som han grunnar över de tvivelaktiga krigens förbannade lönsamhet.

Romanen är uppbyggd av tre typer av texter. Den första är de uppsatser i Svenska som andraspråk i vilka Harleys alter ego Lay-Z, en världsberömd hip-hopstjärna, kompenserar för verklighetens torftiga situation. Svenskan i dessa är en explosion av engelsk satsmelodi och vokabulär med ord och uttryck som "trafik-sylt", "bilgrafer" och "en grej av faktum". Den andra typen av texter är hans lärares utlåtanden om honom på nästan överdrivet korrekt svenska och den tredje består av de brev på engelska som, med sina helt allvarliga och ofta filosofiskt djupsinniga uppslag, balanserar mot romanens skämtsamma sidor.

I breven, bland annat de som Harley skriver till sin bror Joey, utvecklas en sansad och samtidigt brännande kritik mot USA:s inrikes- och utrikespolitik. Poeter som Walt Whitman och Carl Sandburg begagnas för att illustrera hur en ekonomisk och politisk elit behöver tillräckligt fattiga människor för att hålla de pengagenererande krigen igång. Harley drömmer om en dag då ingen är så medellös att han eller hon för den sakens skull behöver ta värvning, eller med Sandburgs ord: "Someday they’ll hold a war and nobody’ll show up."

Dessa ämnen lyser för det mesta med sin frånvaro i dagspressens vitmenade värld av officiella pressuttalanden och det är med en litterär skicklighet som Frato närmar sig dem. Denna balansgång är nog nödvändig för att inte benämnas som konspirationsteoretiker, trots att det inte är en hemlighet att de stora oljeföretagen nu tjänar multum på affärer i Irak samtidigt som döda amerikanska soldater skickas hem och begravs utan den minsta uppmärksamhet.

Förutom den ambitiösa världspolitiska analysen punktbelyser Frato det svenska samhället och den isiga oförmåga till kontakt som präglar svensken. Strax efter ankomsten till Sverige tvingas Harley konstatera att det snart sagt är omöjligt att ens få ögonkontakt med de zombieartade nordborna: "They act like you don’t even exist. Man, they act like they don’t even exist!"

Ibland spretar det och det är inte alltid orden träffar rätt men Numera negerkung är trots det en lovande debut. Kevin Frato vill mycket och lyckas med en hel del.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2009 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: