sourze.se

Hepatit B-vaccin onödigt och diskriminerande

"Det är inte alltid föräldrarna får information om att vaccinet ges på grund av att de är invandrare från utomeuropeiska länder och de kan därför inte heller ta ställning till om det är relevant med en vaccination."

Hepatit B är ett virus som orsakar leverinflammation. Smittspridningen sker via blod och sexuella kontakter. Hos många har sjukdomen ett milt förlopp som kanske inte ens märks, medan en del kan bli mycket sjuka. De allra flesta blir friska men en del blir kroniska bärare av sjukdomen och kan senare i livet få allvarliga leverskador. Sjukdomen är vanlig bland intravenösa missbrukare som delar sprutor med varandra.

Socialstyrelsen rekommenderar nu barn som i sin närhet har personer med hepatit B att vaccinera sig. Man rekommenderar även utlandsfödda barn eller barn till föräldrar från länder där hepatit är vanligare än i Sverige att vaccinera sig. Detta rekommenderas trots att föräldrarna kan vara fullt friska. Att erbjuda eller att slentrianmässigt ge vaccin till denna grupp anser jag vara rent diskriminerande.

Vaccinet finns som kombinationsvaccin och ges tillsammans med de allmänna vaccinationerna. Det är inte alltid föräldrarna får information om att vaccinet ges på grund av att de är invandrare från utomeuropeiska länder och de kan därför inte heller ta ställning till om det är relevant med en vaccination.

Att ge ett vaccin till ett barn med två fullt friska föräldrar är dessutom helt onödigt. Bättre är att erbjuda provtagning för blivande föräldrar för att se om de bär på hepatit B. Om de visar sig vara av viruset kan man då ta ställning till eventuell vaccination.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2009 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: