sourze.se
Artikelbild

Vem vill regera med S efter detta?

Socialdemokraternas valstrateger verkar ha varit på semester den 3 september.

Mona Sahlin i TV-Aktuellt 3 september: "Jag ser behovet av en förbifart i Stockholm."

De orden kan bli dyrbara för Sahlin. Och kanske avgörande för vilka som kommer att bilda regering efter valet 2010.

Sahlins problem efter detta uttalande är att Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte ser något behov av Förbifart Stockholm. Tvärtom säger båda de partierna blankt nej till detta mångmiljardprojekt, som har en tydlig koppling till ett eventuellt regeringssamarbete.

Vem vill egentligen regera med Sahlin & Co efter detta? Alliansarna vill det inte och ler i mjugg över det strategiskt misslyckade uttalandet. Miljöpartiet kan inte heller vara med och regera om Förbifarten inte stoppas. Förmodligen kommer Vänsterpartiet att inta samma sträva attityd. Annars kommer svekdebatten.

Var de socialdemokratiska valstrategerna befann sig den 3 september är oklart. I dag borde de tugga fradga eftersom de vet att S och V inte räcker som regeringsunderlag vare sig i riksdagshus, landstingshus eller stadshus. MP behövs också för en regeringsbildning. Det lär inte gå att prata omkull de gröna i deras viktigaste regionala fråga. En fråga som dessutom är högideologisk.

Dock: Sista ordet är inte sagt. Mona Sahlin kan ändra sig genom att komma ut ur betongbunkern och säga: "Förbifartsmiljarderna gör fin samhällsnytta om de istället investeras i en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Staten kan satsa på befintliga Väg 55 mellan Uppsala och Norrköping så att den blir mer intressant för transporter som inte ska till Stockholm."


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2009 07:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: