sourze.se

Paranoia mot vaccination grundlös

Maria Whinters artikel "Våga vägra vaccinera!" innehåller sakfel, myter och ren nonsens från början till slut. Den bör tas kraftfullt avstånd ifrån.

Maria Whinters artikel "Våga vägra vaccinera!" är ett skrämmande exempel på att även anno 2009 i välutbildade Sverige är vi inte immuna mot att dumheter och icke-vetenskap sprids. Hennes argument är djupt ovetenskapliga och går rakt emot kända medicinska fakta. Det enda hon kan övertyga oss med dem är att hon är djupt okunnig om ämnet hon debatterar i och att hon borde skicka sig själv på en grundkurs i biologi och biomedicin innan hon yttrar sig igen.

Maria Whinter skriver "Genom dessa åtgärder skapar vi i stället superbakterier...". Detta är struntprat därför att detta handlar inte om bakterieinfektioner utan om virus. Kan man inte ens skilja dessa smittämnen åt har man inget i debatten att göra.

Hennes huvudargument är: "Att massvaccinera kan ha en förödande effekt på ett virus som därmed blir resistent och startar en mutation". Detta är ren nonsens. Hon har blandat ihop antibiotika med vaccinering, vilket är frågan om två vitt skilda mekanismer. Antibiotika fungerar som ett gift mot bakterier; vaccinering handlar om att i förtid förbereda människans immunförsvar för att bekämpa mestadels virus. Det är sant att slarv eller överanvändning av antibiotika kan medföra att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika. Men något motsvarande förlopp finns inte hos virus.

Det avgörande beviset för att Maria Whinter pratar strunt är när hon förordar att vi skulle låta utsätta oss för sjukdomen för att på det viset skaffa oss ett "naturligt skydd". Det hon inte förstår är att vaccinationen gör just det! Vaccinet i sig är inte skyddet, utan det som vaccinet gör är att tjuvstarta vårt eget immunförsvar att bygga upp sig för att möta sjukdomen. Vaccinet ger oss samma immunitet som sjukdomen ger oss, men utan att vi behöver vara sjuka för att få det. Att påstå att viruset på något sätt skulle kunna känna skillnad på denna immunitet och spontant börja mutera om, och enbart om att man vaccinerat sig, det är så fel det bara kan bli.

Och när Maria Whinter sedan hävdar att vaccination skulle orsaka astma, allergier, ADHD och/eller autism, eller drar valser om att det handlar om en konspiration av företag, blir jag bara förbannad. Den här typen av skräckpropaganda har vi sett i USA och Storbritannien, och den är helt ogrundad. Det finns ingen seriös forskning alls som pekar på att detta skulle vara sant, snarare precis tvärt om. Det Maria Whinter skriver är rena myter som nu, tyvärr, via henne importerats till Sverige.

Vaccination har utrotat massdödare som smittkoppor, och förpassat polio till historien. Våra barn dör inte längre i mässlingen. Den typ av vaccinations-paranoia som Maria Whinter försöker få oss att känna är inte bara djupt felaktig, den är också farlig. Att göra människor rädda för vaccinering tjänar enbart att ge oseriösa människor som Maria Whinter uppmärksamhet i rampljuset. Varje ansvarskännande människa bör söka goda vetenskapliga fakta i frågan och ta avstånd från den här typen av desinformation och uppmärksamhetssökande trams.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2009 01:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: