sourze.se

Vräkt i hemlighet?

Jag börjar bli mer än trött på all pappersexercis nu. För 25 år sedan ställde jag mig i bostadskön här i Stockholm och för 12 år sedan fick jag en lägenhet i det ökända Rågsved, på bottenvåningen som ingen velat ha.

Jag blev själaglad: tänk ifall någonting händer i mitt liv som gör att jag behöver en egen bostad? En krasch av något slag i kollektivet till exempel. Försäljning av fastigheten? Så skilde sig sonen och lägligt nog kunde han flytta in i lägenheten i Rågsved. Efter några år hittade han en annan och de började leta hus. Lägenheten hyrdes ut på kortare tid till hans olika bekanta. Här i stan är det ingen brist på bostadslösa.

I flera år har där bott en och samma kille. En vän till sonen som bor för självkostnadspris. Jag är mycket noga med att betala in hyran i tid eftersom jag är den sortens person som inte klarar av att ha obetalda räkningar. Det har varit så väldigt mycket nu med handikappanpassningen, strulet med min folkpension, övergången från olja till bergvärme i villan och den vilda jakten på en elektriker. Kan man lägga ut en snara runt den stora byggarbetsplatsen i vårt centrum? Men hur sorterar en sådan fälla ut murare, snickare och målare?

Skickade det sista överklagandet om enkronan jag blivit tilldelad i folkpension i går och försökte pusta ut. Jag måste ju klara av vardagen med Den Käre och hans läkarbesök. Mina egna har jag fått avbeställa hela sommaren.

Så landade då ett brev ifrån Kronofogden här i dag. Jag är van vid att ta emot mängder av sådan brev och också att tala med de många delgivningsmän som sökt mina hyresgäster under årens lopp, men den här gången gällde det mig själv! Jag var uppsagd från min lägenhet och får bekosta avhysningen själv. Orsak? Där stod att jag varit för sen med hyran i februari och att jag inte betalat julihyran. Jag blev omskakad – för är det någonting jag är noga med så är det som sagt att betala i tid.

Jag ringde Stockholmshem som gav mig erbjudandet att betala in en större summa i dag utebliven hyra, inkassoavgift, dröjsmålsränta etcetera och sedan leta fram mina kvitton för eventuell återbetalning. Jag använder, förutom mitt eget konto, även Den Käres samt det gemensamma huskontot i kollektivet och även sommarstugekontot, så det skulle ta lite tid att leta sig igenom hela året. Jag hade inget val, utan betalade.

Nu har jag hittat alla inbetalningarna till Stockholmshem under året och jag har således svart på vitt: Jag har betalat varenda hyra i god tid. Det blev ett missförstånd i februari. Jag fick höra av grannen att hyran gått upp men var tvungen att vänta till måndagen den 2 för att få tag i Stockholmshem som bekräftade uppgången och bad mig betala in mellanskillnaden, vilket jag gjorde samma dag. Den jag talade med då sade att detta var helt ok.

Så nu väntar en ny brevkamp, först med kronofogden som hotar att kasta ut mina möbler ur lägenhet och förråd och så med Stockholmshem. När jag tryckt upp mina kvitton i baken på dem får jag väl tillbaka den dubbla hyran, men alla mina inkassoavgifter och dröjsmålsräntor, vem får betala dem? Jag har ju bevisligen betalat min hyra i tid.

Hur kan det gå till så här? Varför har jag inte fått en enda påminnelse eller krav om de inte fått in hyran i juli? En påminnelse borde de kosta på sig med tanke på hur dyrt det redan blivit med inkasso. Jag hade kunnat sända in mina kvitton genast och sluppit figurera hos kronofogden.

När jag blev tilldelad den där enkronan i pension tänkte jag på hur det skulle varit ifall jag inte varit en del av en storfamilj. Nu tänker jag på att jag kunde haft min enda bostad där och vad gör man då ifall de bara kommer och kastar ut alltihopa utan att ens erbjuda förvarning?

Nå, kvittona är på väg till både fogden och hyresvärden. Hoppas bara att de hinner stoppa vräkningen, för han som bor där hart ingenstans att ta vägen så helt utan varsel.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2009 22:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: