sourze.se
Artikelbild

Förbud mot handslag i skolor respektlöst mot unga

I tidningen Metro framgick det i veckan att alla lärare på en skola i Borlänge förbjudits att skaka hand med sina elever, allt för att minska risken för spridning av svininfluensan.

Smittskyddsinstitutet uppmuntrar förbudet och deras statsepidemiolog Annika Linde menar att man kan hälsa varmt och vänligt på varandra ändå. Enligt mig är det dags att reagera, den redan upptrappade influensayran som råder i Sverige har definitivt gått till överdrift. Detta eftersom man i rädsla för en influensa överhuvudtaget överväger att förbjuda det fåtal hederliga lärare som faktiskt hälsar på sina elever att fortsätta med det. Jag har precis avslutat mina tolv obligatoriska år i skolan och tro mig, dessa lärare är ytterst sällsynta då jag under mina skolår enbart haft turen att möta en enda.

Det var i början av andra året på gymnasiet och vår nya filosofilärare Lars Tuvestad inledde första lektionen med att gå ett lugnt varv runt salen, ta i hand, personligen presentera sig och hälsa på alla elever. Detta var enda gången, enda gången under tolv år som en lärare faktiskt tagit sig tiden att ge min klass den respekten, och det fick han tillbaka under de resterande två åren vi hade tillsammans. Jag vill ge en stor eloge till honom, även om hälsningsfrasen borde vara en självklarhet, såväl mellan lärare och elever som mellan arbetsgivare och anställda.

Att ta i hand med personer man träffar för första gången signalerar respekt, och är för de flesta en självklarhet, särskilt om man vet att man ska tillbringa flera år tillsammans - men de normerna gäller inte i skolans värld. Och att man nu går så långt att man förbjuder detta på grund av rädsla för en influensa är vansinne. Då kan vi lika gärna införa regler om att man bör bära plasthandskar och munskydd under skoltiden. För om vi ska tala om smittorisk, vad är då egentligen skillnaden mellan att skaka hand och att ta i ett dörrhandtag? Eller att låna en penna av eleven mitt emot?

Det är tydligt att denna regel är lika värdelös som den är respektlös. För varför framgår det inget om någon regel lärare emellan? Ungdomar vill bli behandlade på samma sätt som vuxna, och om ni ger oss den chansen kommer ni få mer tillbaks än vad ni någonsin kunnat föreställa er.


Om författaren

Författare:
Amanda Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2009 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: