sourze.se
Artikelbild

Sexköpslagen: S blundar för verkligheten

Socialdemokraterna påstår att sexköpslagen minskat prostitutionen, men egentligen har den bara gått under jorden. Detta förvärrar situationen för sexarbetare, och därför vill vi slopa sexköpslagen. Det skriver Hanna Wagenius, CUF.

I artikeln "Exportera den svenska sexköpslagen!" går Anna Hedh och Margareta Winberg till attack mot Centerpartiets Ungdomsförbund för att vi vågat ställa krav på en slopad sexköpslag.

Till att börja med påstår Hedh och Winberg att lagen har minskat prostitutionens omfattning i Sverige, vilket är fullständigt fel. Socialstyrelsen konstaterade i sin rapport Kännedom om prostitution 2007 att prostitutionen som helhet inte kan sägas ha minskat - däremot syns den inte lika tydligt, eftersom gatuprostitutionen tvingats under jord. De hävdar dessutom att Sverige knappt utgör en marknad för trafficking, vilket inte heller stämmer; andelen hallickar tycks ha ökat i Sverige, och deras förekomst är starkt förknippad med just människohandel. Lagstiftning mot sexköp har i princip ingen inverkan på hur traffickingströmmarna går - det som faktiskt inverkar är länders rikedom, läge, befolkningstäthet samt vilka språkliga och kulturella likheter som finns länder emellan.

Någon minskad efterfrågan av sexuella tjänster har heller inte kunnat konstateras - däremot vittnar sexsäljare om att kundgruppen har förändrats. De som köper sex är de som inte bryr sig om att det är kriminaliserat, de farligare kunderna. Dessutom innebär lagen att sexsäljare får svårare att bedöma kunderna - är personen i fråga bara orolig för att köpet är kriminaliserat, eller är det något annat? Svaret på den frågan kan vara avgörande för om misshandel och våldtäkt äger rum eller inte. Människor i en redan utsatt situation får se den förvärras.

Vi i CUF tycker att det är tråkigt när högt uppsatta politiker vägrar lyssna på sexsäljarna. Följderna av den svenska sexköpslagen, som att sexsäljare är utelämnade till kriminella nätverk, att deras vardag blir mer osäker och att deras kunder blir farligare ignoreras, och istället upprepas lögner om att efterfrågan skulle ha minskat.

Centerpartiets Ungdomsförbund hoppas att den här attityden ska förändras, och att man istället koncentrerar resurser på att krossa människohandeln. Det görs inte genom att man förbjuder frivilliga överenskommelser, utan genom att utvecklingsländer ges en möjlighet att just utvecklas. Även där har dock Socialdemokraterna en svart meritlista, med ett djupt frihandelsmotstånd och protektionistisk politik. CUF kämpar för en friare värld, där människor har möjligheten att förbättra sin situation. Sossarna, däremot, verkar mest kämpa för vad som råkar vara politiskt korrekt.


Om författaren

Författare:
Hanna Wagenius

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2009 14:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: