sourze.se
Artikelbild

Midsommar - Sveriges egentliga nationaldag

"Ge en svensk lite jordgubbar, sill, nypotatis och en slurk bäsk, så börjar vederbörande rent instinktivt samla blommor och blader till en ståtlig stång, resa den, och sedan skutta runt densamma under glada ljud, det finns i generna."

Som liten gick jag med i ”barnetog”, vi hade alla röd-vit-blå flaggor som vi viftade frenetiskt med, samtidigt som vi skrek ”Hurra!” Många svenskar avundas nordmännen den intensitet med vilken den norska nationaldagen firas. Därför så har man försökt med olika åtgärder för att få den svenska nationaldagen att likna den norska, men allt är egentligen en slags hittepå, ungefär som de "folkdräkter" den kungliga spinnsidan brukar skrudas i dagen i fråga. Man har inte ställt sig den helt avgörande frågan; firas den svenska nationaldagen rent av på fel dag?

För varför firas den svenska nationaldagen just den 6 juni? Någon gång i seklets början, ute på glasverandan, efter det att man skålat för kungen och fosterlandet, Herr Patrik förgrymmat utbrustit ”Varför finns där ingen is till punschen?” Så började herrarna diskutera behovet att stärka känslan för det svenska. Finland var förlorat till ryssen, Norge hade brutit sig ur unionen, folket emigrerade till Amerika och fordom var det Sverige, som stort och ärat var. ”Vi behöver en svenska flaggans dag”, utbrast herr Patrik, instämmanden hördes från de andra herrarna. ”Men vilken dag?” Någon föreslog 6 juni eftersom det var då Gustav Vasa valdes till kung vid Västerås riksdag, eller var det Örebro. Nåja, den 6 juni fick det bli, en dag är så god som en annan. Och på den vägen är det.

Vad herrarna den gången missade var att det redan fanns och finns en dag som sedan länge är den inofficiella nationaldagen, nämligen midsommar. Ge en svensk lite jordgubbar, sill, nypotatis och en slurk bäsk, så börjar vederbörande rent instinktivt samla blommor och blader till en ståtlig stång, resa den, och sedan skutta runt densamma under glada ljud, det finns i generna. Midsommar är en hyllning till ljuset, fruktsamheten och naturen, mer befogad kan knappast en hyllning bli, och knappast mer svensk heller. En hyllning till det egna landet, utan exkluderande nationalism men obegränsad i sin glädje över det vi alla, varje år får till skänks av landet där vi bor.

Låt midsommar få status som officiell nationaldag, och låt 6 juni åter bli svenska flaggans dag!


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2009 13:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: