sourze.se
Artikelbild

Eurovisionfinal 2009: Grattis Norge!

Ingen kan förneka Norges historiska seger! Det finns inte mycket mer att saga om den saken förutom att Alexander Rybak var lysande och grattis Norge både till segern och på nationaldagen, 17 maj!

Däremot finns det en hel del annat att saga och såvitt jag kan bedöma har två sanningar uttryckts i svensk media i natt. Först av Bert Karlsson, som till tidningen Expressens reporter sade, efter Sveriges förlust, att vi nu bör “koncentrera oss på den svenska Melodifestivalen. Uppenbarligen fungerar det inte i Europa" - och han har helt rätt. Vår egen Melodifestival ger oss flera bra teveprogram och den stimulerar vår svenska musikindustri medan Eurovision har blivit ett skämt. Den andra sanningen kom från Malena Ernman när hon sade "Jag vet att jag sjunger häcken av dem ändå, allihopa!". Det gör hon också, men någonting gick fel. Vad var det? Själv älskar jag Malena Ernman och särskilt hennes röst, men det beror på att jag är en stor fan av Opera och klassisk musik. Jag fick dock en liten bisarr förklaring genom två sms från bekanta i Östeuropa i natt, strax efter Malenas framträdande. Så här skrev de till mig: Från Vilnius kom sms nr 1: "Är det en man eller en kvinna?" och ifrån Riga kom sms nr 2: Varför har ni svenskar valt en transvestit?". Givetvis blev jag förbannad och svarade att Malena är en skitsnygg tjej och att hon är en av Europas största Operastjörnor. Då fick jag följande svar från avsändaren av sms nr 1 : "Men hon är stor i kroppen och ser mer ut som en man". När jag då märkte att Sverige inte fick så många röster, började jag undra om inte många andra hyste liknande åsikter om vår Malena. Om det är så är det ett bevis på att Eurovision Song Contest är inte längre en sångtävling utan en blandning av modeshow och teaterföreställning i vilka artisterna råkar sjunga låtar! Malena sade själv att hon konstaterar att Europa är inte redo för hennes höga toner, men jag skulle hellre vilja summera det hela så här: Vi i Norden är betydligt bättre på musik än övriga Europa, Vi i Sverige står bakom en del av de största världs succéerna inom musik men att Eurovision är någon slags kalkontävling som styrs av de övriga europeiska länderna på grund av deras antal. Jag skrev "Vi i Norden", och med detta menas också Norge, Danmark, Island och Finland.
För övrigt var det en fantastisk TV-show som ryssarna bjöd på. Jag skrev häromdagen att ryssarna är mycket duktiga på att producera bra teveprogram och det fick vi erfara i går kväll. Det var bättre programledare än de amatörerna vi fick se i delfinalerna. Bättre ljudkvalitet i nästan samtliga låtar FÖRUTOM DEN SVENSKA! Ljud- och bildkvalitet var inte godtagbar och jag kan tänka mig att Fredrik Kempe blev rätt så förbannad när han också lade märke till detta. Hela trycket som vi fick uppleva i "La Voix" försvann i den dåliga ljudkvaliteten.

OBS! Texten fortsätter under videon -->Nu till något kort om alla bidrag.

Jag har kritiserat Litauens val av låtar de senaste åren och jag tycker inte att den här låten var något undantag, men jag måste saga att Sasha Sons proffsiga framträdande lyfte låten enormt i kväll. Litauen förtjänade en bättre placering. Israels politiska budskap gick upp i rök. Men det var ett proffsigt nummer och de båda snygga tjejerna sjöng fantastisk bra. Frankrike hade en kanonartist, men inte direkt en sådan låt som får röster i Eurovision. Absolut inte min smak i alla fall. Det var mer ett kabaré nummer. Kroatiens låt var sådär vid andra lyssningen och jag fattar inte hur det kunde komma sig att Portugal kom till finalen… sådana här låtar är för inhemska för att tävla internationellt.

Islands Yohanna med sin “Is it true" var kanonbra och förtjänade sin andra plats. Här hade jag rätt när jag skrev att Island skulle hamna i topp tre. Greklands låt var en riktigt bra Eurovisionschlager med kanonkoreografi. Jag tyckte inte om Armeniens låt. Tjejerna var söta, men låten var inte europeisk Herr Svante Stockselius, detta är en europeisk tävling, inte en asiatisk sådan! Jag förstår varför Ryssland fick så många poäng. Låten var en mycket typisk Östeuropeisk hit. Sådana låtar går på radio dygnet runt i Kiev, Minsk, Vilnius mfl städet, men den är värdelös väster om Riga.

Även om Norge vann, hade Azerbadjan, enligt min smak, kvällens bästa låt, åtminstone om vi ska snacka schlagermusik. Det var en kanonlåt och tacka fan för det, den var ju svenskkomponerad och framför allt var det Sveriges bästa koreograf, Roine Söderlundh, som stod för koreografin.

Bosniens låt hade en bra allsångsrefräng och fick poäng av grannarna. Har ni märkt hur de forna Jugoslaviska länderna alltid ger varandra 12-poängare? Jag undrar om inte de bör starta en Balkanvisiontävling! Men skämt åsido så är det någonting med det där lilla landet Moldavien som charmerar brallorna av mig. Kan det vara så att musiken är lite som zigenarmusik, starka refränger, dansbara rytmer? Om man stänger ögonen och lyssnar på deras bidrag, låter det nästan som om det vore den där sekvensen i James Bond filmen "From Russia with Love" Agent 007 ser rött där Bond besöker ett zigenarläger. Minns Ni den?

Maltas bidrag var en medioker låt framförd av en ganska bra sångerska. Inte direkt någon vinnarlåt. Och nu till Estonia. Det var snygga tjejer och en mycket bra låt som hade fått min största respekt om det inte vore så att refrängen är stulen från introt i The Four Tops stora sextiotals hit "I’ll Be There". Det förvånar mig att ingen journalist tycks ha kommit på detta. Men bortsett från det var bidraget mycket proffsigt gjort.

Danmarks bidrag var en riktigt bra låt och en bra grupp med en bra sångare. En refräng som sitter. Men konkurrensen från Norge blev för mycket. Tysklands bidrag var ett ganska kul cabaretnummer men inte någon poplåt. Turkiet, å andra sidan, hade ett av kvällens bästa bidrag. Ett skönt dansnummer som representerade exakt det som Turkiet är, ett land mitt emellan Europa och Asien. Albanien hade en bra artist som var bara 16 år. Bakom henne lurade en Blå Spiderman och två stycken… ja vad var de för någonting egentligen?

Ukraina bjöd på en spektakulär show men precis som i fallet Ruslana, som vann år 2004 var showen bättre än låten. Rumäniens låt var riktigt bra och tjejerna på scen var snygga och dansade bra. Det var underhållande tre minuter, men inte någon vinnarlåt förstås. Finland hade en bra scenshow och ganska bra låt. Inte direkt i min smak, men inte så illa som man brukar säga. Och Spaniens bidrag lät riktigt spanskt - fattades bara tjurar och ordet "olé" i texten!

Och så till England och Sir Andrew Lloyd Webber. Han är en av mina personliga förebilder när det gäller låtskrivandet. Han är utan tvivel en av 1900-talets största kompositörer. Men precis som alla låtskrivare kan man ibland skriva en "b"-låt, och det här var en "b"-låt. Den växte efter några lyssningar, men det räcker inte. Om Sir Andrew istället hade skrivit en låt som var så omedelbar som "Memory" eller "Evita" hade vi definitivt fått åka till London för nästa års Eurovision Song Contest. Förutsättningarna fanns. Jade var en kanonsångerska, men låten var som sagt, en sämre Lloyd Webber låt.

Men det blir till Oslo vi åker istället och det kan vi fira i dag tillsammans med norrmännen. Grattis Norge och grattis Island till andraplatsen. Grattis också Anush till Azerbaijans tredje plats, vilken också känns som en nordisk framgång.

Och till sist Malena... underbara Malena… du behöver inte den här skiten ! Du är ju stjärna. Du var kanonbra! Dessa träskallar i öst är så vana vid urusel musik att de inte fattade. Glöm saken nu och lycka till med din fortsatta operakarriär. Du är älskad av svenska folket!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2009 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: