sourze.se

Mer magi och frisk luft i skolorna

Vad har hänt med våra barn och ungdomar egentligen?

Dom ser lite bleka, glåmiga och hålögda ut. Och visst verkar dom både överaktiva och lata när man ser närmare på saken, kanske rent av destruktiva och övergivna ibland. Sjuka blir dom visst hela tiden, allergierna frodas och astman stockar sig i halsen.

Jag har länge varit skeptisk till den illa dolda fars som vi kallar obligatorisk grundskola. För mig liknar den mest förvaring. Men om vi nu ändå ska dras med åbäket så måste vi tänka om. Skolungdomen är i skriande behov av frisk luft och motion!

Jag skulle vilja slå ett slag för utomhusundervisning. Det räcker inte på långa vägar med friluftsdagar och idrott ett par gånger i veckan. Förr i tiden, på Platons tid, skedde all undervisning utomhus, under bar himmel. På vissa dagis är ungarna ute både morgon och eftermiddag, året runt. Det är något som vi måste ta med oss in i grundskolan. Och det gäller inte bara när det är fint väder, vi mår alla bra av frisk luft under vinterhalvåret också. Så fram med sittunderlagen och ryggsäckar fullproppade med frukt. Låt det bli en agenda, en vana, och låt det följa med från högstadiet och in i gymnasiestudierna.

Barn ska väl inte sitta inspärrade i trånga, kommunala, mögelskadade lokaler och tvångsmatas med matematik och geografi. Ut med dom i verkligheten. Vårda skolgårdarna bättre, plantera mer grönt och skyffla undan asfalten. Gå ut på gräsmattorna utanför skolområdet, gå till parkerna, sträck på benen. Låt barnen och ungdomarna vara i rörelse när dom studerar språk och fysik.

Sedan fattar jag inte varför dom prompt ska lära sig kemi i dagens skola när dom inte får lära sig alkemi. Är vi så fartblinda att vi helt glömt bort vikten av motvikt? Barn vill att livet ska vara lite mystiskt och spännande, allt behöver inte kunna bevisas ner i minsta beståndsdel. Mer alkemi i skolorna alltså, ge barn och ungdomar en dos magi som serum mot all anal statistik.

Utomhusundervisning kommer förstås att vara undergörande för lärarna också. Dom blir mer alerta och närvarande, variationerna och avbrotten från lunken och den dåliga inomhusluften är ren och skär medicin!

Och på tal om medicin: Förr skrev läkare ut frisk luft och motion som bot mot sjukdom och hängighet. Idag ordineras psykofarmaka och sömnpiller. Vad är det för idioti? Hur kan det över huvud taget vara tillåtet att skriva ut sådant? Var är hjärtat, var är kallet, var är glädjen i att hjälpa andra till ett bättre och mer aktivt och harmoniskt liv?

Jag tycker faktiskt att läkare som ordinerar psykmedicin och sömntabletter åt barn under 15 år ska åtalas och sättas i fängelse.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2009 06:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: