sourze.se

Att vara en glad pessimist

"Nu är det så att folk vill ha elände. Meteorologerna vill inte ha fint väder, utan oväder. Folk vill inte ha ett välfärdssamhälle, utan helst gotta sig åt massor av elände i Rapport och Aktuellt."

I år är det 250 år sen ordet pessimism myntades och det skedde i Frankrike. Sen dess har ett stort antal filosofer brottats med frågan om livets mening. Enligt de riktigt stora pessimisterna är allt helt meningslöst och livet inte värt att leva. Men i de flesta fall beror deras åsikter på personliga omständigheter som gör att de tycker att det inte finns nån mening med nånting. Kanske har de inte insett att varje människa är betydelsefull och att hon bidrar med något, om än kanske så lite.

I Sverige gör man med jämna mellanrum enkäter om vad folk tror om framtiden. Och man kommer nästan alltid fram till att för egen del så kommer det att gå ganska bra. Men för Sverige som helhet ser det helmörkt ut. Att utfallet blir så har kanske inte ens de stora filosoferna tänkt på. Att nästan varje människa är en obotlig optimist. Däremot är det kört för resten av mänskligheten. När man hela tiden matas med världens elände i media så kan man inte vara annat än pessimist.

Nu är det så att folk vill ha elände. Meteorologerna vill inte ha fint väder, utan oväder. Folk vill inte ha ett välfärdssamhälle, utan helst gotta sig åt massor av elände i Rapport och Aktuellt. Det finns nästan inga positiva nyheter i massmedia, bara jämmer och elände. Andras olycka säljer bra.

1800-talet var inget vidare århundrade med ett stort antal krig och utbredd fattigdom. 1900-talet blev ännu värre. Befolkningen ökade rekordartat och allt fler människor strök med tack vare såna gossar som Hitler, Stalin, kung Leopold och Sukarno för att nämna några. Och inget talar för att 2000-talet blir så mycket bättre. Det är bara det att vi inte vet vilka eländen som väntar. Troligen fler krig, stora naturkatastrofer och omfattande epidemier. Framför allt blir det mer av ekonomisk krigföring. Här i Sverige håller välfärden på att krackelera och klyftorna att öka.

Men världen blir inte bättre för att jag deppar. Man kan inte ständigt och jämnt lyssna på alla pessimister, som inte tror varken sig själva eller på en bättre framtid. Om man vill leta efter problem så finns det hur många som helst. Den här ekonomiska nergången har blottat många sprickor i fasaden. Nya utmaningar för politiker och ekonomer dyker upp hela tiden. Det ska bli mycket spännande och upplivande att se vad som kommer att hända. Att vara en glad pessimist känns optimalt i det här läget.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2009 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: