sourze.se
Artikelbild

Alla borde skriva en låt

"Eva Hillereds bok fungerar som en bekräftelse på att det är okej att skapa, om inte annat för att det är roligt, jobbigt och spännande. Första kapitlets titel, Det är enkelt att skriva en låt, borde få de flesta intresserade."

Lathund för låtskrivare - Allt en singer-songwriter behöver veta
Av: Eva Hillered

Det kanske låtar tramsigt, men den här boken skulle jag ha behövt för 25 år sedan när jag som 15-åring av någon outgrundlig anledning fick för mig att jag skulle bli låtskrivare. Jag förstod inte varför jag ville det. Det flesta ha som anledning att det skulle imponera på det motsatta könet eller hur man nu vill ha det med kärleken.

Själv kunde jag inte spela något instrument, jag hade aldrig skrivit en rad i mitt liv förutom de som skolan tvingat mig till. Men musik skulle jag göra, texter skulle jag skriva och så ville jag sjunga. Men det var rätt förbjudet på 80-talet, varför skulle man hålla på att skapa om man inte hade ett skivkontrakt, eller åtminstone ville få ett? Nu har vi ju andra tider, om man dristar sig till att sprida sin musik ut från sitt rum, så finns en massa möjligheter.

Eva Hillereds bok fungerar som en bekräftelse på att det är okej att skapa, om inte annat för att det är roligt, jobbigt och spännande. Första kapitlets titel, ”Det är enkelt att skriva en låt”, borde få de flesta intresserade. Om inte annat så för att man kanske vill utmana den där kritikern som sitter på axeln och säger ”du kan inte skriva musik” eller ”musik är det som de där Artisterna gör”.

Om du känner att du vill ha en hobby som är det roligaste som finns enligt mig, så tycker jag att du ska slå dig ned och läsa den här boken. Och du känner att ”det där ändå inget för mig” så är du antagligen inte intresserad. För den här boken hjälper dig på alla områden. Du får göra ett test för att tala med din inre kritiker, du får tips på hur du ska börja skriva texter, du får melodi- och ackordkunskap, en kunskap som det kan kännas lite löjligt att fråga om, om man inte är sju år och sitter med en blockflöjt i munnen och då vågar du ändå inte fråga.

Min yngsta dotter har spelat pianon i skolan i några månader, och det är numera hon som lär mig om hur pauser och toner ska behandlas. Ja, kunskapen är inte längre bort än att man kan nå den på några månader.

Sedan får man hjälp med den esoteriska kunskapen, om själva musikens innersta kärna, hur man sätter ihop den. Och man förstår plötsligt hur olika artister jobbar med att få ihop sina låtar. Själv trodde jag att jag blivit konstig med åren, eftersom jag inte längre kan lyckas få ihop en låt på nån dag, numera kan det ta år att få ordning på en låt som sedan blir högst fem minuter lång.

Boken är en bra bladning av psykologi i att komma igång, hjälp in i det kreativa och bekräftelse att man har rätt att göra en låt. Och slutligen, för att travestera August Strindberg: Alla borde göra en låt i sitt liv. Och nu finns det ingen anledning att inte åtminstone göra ett försök - kunskapen finns i den här boken så skyll inte på att du inte fått chansen.

Lycka till alla där ute!


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2009 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: