sourze.se
Artikelbild

9/11 - ett insiderjobb?

Bilderna av tvillingtornens sammanstörtningar har etsat sig fast i vårt inre, men vad få kommer ihåg är att en tredje skyskrapa kollapsade i New York samma dag. Men vem sprängde WTC7, och varför?

World Trade Center 7, eller The Salomon Brothers Building som den också hette, var 47 våningar hög och låg drygt 100 meter från det fallna WTC1. Den hyste finansiella institut och bankkontor men även CIA och USA:s underrättelsetjänst.

Tjugo över fem på eftermiddagen, sju timmar efter tvillingtornen, kollapsade även WTC7. Raset var fullständigt symmetriskt och skedde på under sju sekunder, det vill säga i närmast fritt fall och oberoende experter är idag överens om att det verkar röra sig om en professionellt genomförd rivning.

Fler och fler människor världen över når slutsatsen att attackerna den 11 september 2001 var ett insiderjobb, planerat och genomfört av en ekonomisk och politisk elit för att utgöra svepskäl för såväl inrikes- som utrikespolitiska åtgärder inklusive invasionerna av Afganistan och Irak. CNN har presenterat undersökningar enligt vilka en av tre amerikaner tror det.

Teorierna möter vi i dokumentärer som Loose Change och 9/11 Press for Truth, och det är bara en tidsfråga innan dessa blir stora samtalsämnen. I dessa produktioner ställer ögonvittnen, offrens anhöriga och vetenskapliga experter frågor som aldrig blivit besvarade och tankeväckande uppgifter uppdagas.

Ingenjörer, akademiker, piloter, brandmän och till och med kändisar mobiliserar sig i olika nätverk för att upplysa om hur allmänheten blivit förd bakom ljuset.

Arkitekten Richard Gage är initiativtagare till Architects and Engineers for 9/11 Truth. Han motsäger den officiella teorin och visar att de tre skyskraporna inte hade kunna rasa utan hjälp av termit, ett kemiskt ämne som används vid rivningar och som konstaterats i spillrorna av WTC. Termit uppnår när det reagerar mycket höga temperaturer och används för att kapa bärande strukturer vid demoleringar av stålkonstruerade höghus.

Fastän alla är överrens om att bränderna i WTC inte var tillräckligt varma för att smälta metall, påträffades stora pölar av smält järn under rasmassorna. Förklaringar till dessa finns inte i de officiella rapporterna, som inte alls nämner upptäckterna av termiten och som inte heller uppmärksammar de explosioner som rapporterats både före och efter flygplanskrascherna, även i källarplanen.

Gage menar att de officiella rapporternas teori om en aldrig förut påträffad "progressiv kollaps orsakad av brand" faller på sin egen orimlighet. De statliga utredare som påstår detta kan dessutom inte påvisa bränder på mer än tio av de 47 våningsplanen.

Aldrig någonsin, varken före eller efter, har en stålkonstruerad byggnad kollapsat på grund av brand. Det finns ett överväldigande antal exempel på stålkonstruerade höghus som varit totalt övertända och utbrända men vars stålskelett inte rubbats.

Även på närmre håll finner vi gedigna ifrågasättanden av den officiella versionen. Niels Harrit är lektor i kemi vid Köpenhamns universitet och har, liksom Gage, vinnlagt sig om att undersöka byggnadernas kollapser utifrån ett strikt vetenskapligt perspektiv utan att blanda in några konspirationsteorier.

För att tydligt visa att något inte stämmer med förstörelsen av World Trade Center väljer han också WTC7, byggnaden som alltså inte träffades av något flyplan och stod mer än dubbelt så långt bort från tvillingtornen som till exempel Deutsche Bank Building, som klarade sig lindrigt i jämförelse.

Harrits argument är desamma som Gages och han betonar det absurda i byggnadens symmetriska ras på 6,4 sekunder med en liknelse som åkallar grundläggande vetenskaplig skepsis: "Hade man kunnat stå på 47:e våningen och kasta ett äpple ut genom fönstret i det ögonblick då kollapsen började, då skulle äpplet ha träffat marken samtidigt som taket."

Om ovan nämnda explosioner och påträffade termit inte räcker för att väcka misstankar om oegentligheter, så kanske följande pikanta kuriositet kan bidra till åtminstone ett höjt ögonbryn: Både CNN och BBC rapporterade om kollapsen av WTC7 en halvtimme innan den verkligen inträffade.

När BBC:s korrespondent Jane Standley rapporterar live ser vi ett rykande Ground Zero i bakgrunden men även den byggnad vars kollaps hon bekräftar. Någon minut innan byggnaden verkligen faller börjar sändningen flimra och kontakten bryts.

På frågan om varifrån man fick uppgiften om en så pass oväntad kollaps som denna har BBC inte kunnat lämna ett definitivt svar. Så sent som 2007 föll BBC World News nyhetschef Richard Porter för trycket och uttalade sig. Han skrev då att förutsägelsen på sin höjd var ett journalistiskt misstag och att alla originalband från den dagen var bortslarvade och därför inte kunde kontrolleras.

Banden har sedan dess återfunnits men frågorna består: Var den 11 september 2001 ett insiderjobb?


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2009 08:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: