sourze.se
Artikelbild

Robinson 2009: Det skulle bli det hårdaste året

"Nu blev det Rafael som åkte ut och han kan bara inte förstå hur man kan göra så mot honom. Det är konstigt att människor som själva gör sitt bästa för att slå ut andra alltid blir så överraskade och sårade när de själva drabbas."

I detta avsnitt blev pristävlingen ersatt av "duellen". Lag Parangan valde skadade Erik Billing att utkämpa den. Hans skada kunde ha varit avgörande till hans nackdel och han blev mycket besviken på sina lagkamrater. Han har själv röstat bort lagkamrater och sagt att eftersom det är tävling så behöver man inte ha samvetskval för det. Nu får han ta medicinen själv och den smakar illa! Han gjorde klart för de andra vad han tycker och att han kommer att hämnas om han vinner.

I lag Magkal går snacket som vanligt om Jarmo, som nu är så irriterad att han vägrar äta fisk som han inte fångat själv. Lukas som verkat vara så sympatisk visar en sämre sida nu när han pratar om Jarmo. Han faller in i det allmänna skitsnacket. Jarmo väljs för att utkämpa duellen och de andras förhoppning är att han skall förlora. Nu blev ju kampen inte alls fysisk och Erik Billing kunde mycket väl ha vunnit den. Det handlade om envishet och att kunna hålla sig vaken. Det var inte speciellt spännande, men rättvist. Erik Billing förlorade och fick lämna Robinson. Det sörjer jag inte över!

Den stora överraskningen var att segraren, Jarmo, fick immunitet i örådet. Han bestämde sig för att inte berätta detta för de andra. När han kom tillbaka blev det falska kramar och grattis från de andra och han låtsades att allt var glömt.

Sammanslagningen sker och det blir allmän förbrödring. Deltagarna förflyttas till den nya stranden där man hjälps åt att bygga ett läger. Man får mat och öl och de från lag Parangan känner sig som förflyttade till Paradiset. Paktandet börjar direkt och Jarmo får veta att han skall röstas ut. Han berättar för tjejerna att det inte är någon idé att de röstar på honom eftersom han är immun i örådet och så blir det en osäker affär för tittarna. Han har bett dem att inte skvallra för de andra, men höll de verkligen tyst? Nu hade fyra tjejer samt Erik och Jarmo kunnat gå ihop och röstat ut Christian, men som jag skrev i förra krönikan, ska kvinnorna verkligen kunna hålla ihop?

Robinsontävlingen blir en balanstävling på små vingliga flottar. Precis som på plankan i första avsnittet har Lukas koll på läget. Christian går i spat tidigt och Rafael gör en bra insats, men måste ge sig. I Robinsontävlingarna spelar det ingen roll om man kommer tvåa. Det är ju bara segraren som får immunitet. Här tillförs ett nytt moment i och med att den som trillar i först förlorar sin rösträtt

Örådet tar sin början och Jarmo släpper bomben som han tror. Ingen verkar särskilt överraskad så någon måste ha skvallrat. Det är tydligen två falanger som paktat och jag gissar att Christian, Rafael, Lukas och Ranjit röstat på Erik Blomqvist och säkert trott att de andra ur lag före detta Magkal också skulle göra det. Nu blev det Rafael som åkte ut och han kan bara inte förstå hur man kan göra så mot honom. Det är konstigt att människor som själva gör sitt bästa för att slå ut andra alltid blir så överraskade och sårade när de själva drabbas.

I fortsättningen är det Ellenor och Nina som har vågmästarrollen för det vore väldigt konstigt om inte Anna, Angela, Erik och Jarmo håller ihop sina röster. Christian har ju blivit av med en anhängare och kan bara lita på Lukas och Ranjit nu. Lukas är tillräckligt smart för att vända kappan och i smyg gå emot Christian, så om Christian skall klara sig i nästa avsnitt måste han nog vinna Robinsontävlingen. Hittills har han varit bland de sämsta i alla tävlingar, så den möjligheten tror jag inte på.

Årets Robinson skulle bli den hårdaste någonsin. Jag undrar vad deltagarna från de andra åren tycker om det. Nu har de kvarvarande massor av redskap för matanskaffning. Pristävlingarna har varit generösa mot vinnarlaget både vad gäller mat och redskap. Båda lagen har haft tillgång till nät och eldstål. Lag Parangan kunde ha tillverkat ett par ljuster med huggkniven. Jag vet inte hur uppfinningsrikedomen flödade i laget och om man lyckades hitta på något vettigt med de små tinorna man hade. Eftersom de används av befolkningen måste de gå att använda av andra.

Kommer de att få behålla den mycket rejäla flotten som förde lag Parangan till sandstranden? I så fall underlättas fisket väsentligt. Den flotte vi hade 2001 var otroligt tung och klumpig och användes mest som underlag för soldyrkare.
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2009 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: