sourze.se
Artikelbild

Ett gott skratt förlänger faktiskt livet

"Det bästa med att ha humor är att man får mindre tid och lust att grubbla över meningen med det här livet och alla dess grymheter. Man har större chans att få ett bra liv."

Svenska Dagbladet har haft en intressant artikelserie om humor. Den som vill leva lite längre har all anledning att läsa den. Har man humor så kan nämligen det motverka en hel del sjukdomar. Man tror att 20 av humorn är ärvd, resten är tillägnad. 20 är god humor, resten är elak, det vill säga sån där avsikten är att trycka ner andra för deras misslyckanden eller tillkortakommanden. Det bästa med att ha humor är att man får mindre tid och lust att grubbla över meningen med det här livet och alla dess grymheter. Man har större chans att få ett bra liv.

Men allt det här är inget nytt för mig. Det har jag vetat i 47,5 år. När jag fyllde 50 år så fick jag en klippbok av min dotter och som ett motto hade hon klistrat in orden: ”Det går inte att prata med min pappa, han bara skojar". Nej det är ingen mening att vara för allvarlig här i livet. Det får de vara som håller på med forskning, och de är ju rätt många, tack och lov. Livet är nämligen helt absurt och kan utvecklas hur som helst. Så då gäller det att inte tro på orealistiska saker.

En som tydligen hade humor var Friedrich Nietzsche. Jonas Thente i DN hade en blänkare om honom häromdan. Aforismen: "Mången vet inte hur rik han är förrän han får klart för sig hur rika de människor är som besjäl honom" är magnifik, både till innehållet och till stavfelet. För besjäl finns väl inte på svenska? Jag vet nu inte vad de rika är besjälade av, men bestjäla andra är de bra på. Jag ser fram emot att läsa Nietzsches bok "Den glada vetenskapen", som snart kommer ut på svenska.

Jag vet nu inte om Jacob Wallenberg bestjäl just mig. Men det skulle inte förvåna mig. Släkten är alltid värst. Vi har nämligen en del gemensamma rötter. Jag härstammar i rakt nedstigande led till en präst Jacob Olai Olofsson. Jacob W härstammar i rakt nedstigande led till hans syster Anna Olofsdotter. När Jacob W går i pension lär den bli 40 gånger större än min. Men jag har kommit fram till att min humor är 40 gånger större än hans. När jag kolar om 34 år och 7 månader så kommer jag att göra det utan ett rött öre, men med ett leende på läpparna. Hur det kommer att bli för herr Jacob Wallenberg återstår att se. Möjligen tvärtom.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 apr 2009 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: