sourze.se

Jonas Gardells Jesus

Han kan ha varit analfabet, kortvuxen och mörkhyad och han talade med lantisdialekt. Tänderna hade han tappat när han som trettioåring började predika.

”Om vi på allvar söker Jesus kommer vi att finna att han allt som oftast är en helt annan än vi fått lära oss.”

När multikonstnären Jonas Gardell nu följer upp succéboken ”Om Gud” 2003 med ”Om Jesus” slår han tidigt i läsningen fast att vi inte ska tro på allt som sägs. Vi ska inte tro på författarna eller på vetenskapsmännen, historikerna och prästerna. Han uppmanar oss att ställa egna frågor och söka egna svar. Det är en självklar uppmaning som vi ändå behöver bli påminda om, inte bara när vi står inför de stora religionerna utan lika mycket inför den tvärsäkre läkaren som dömer oss med en diagnos.

Jesus hette egentligen inte Jesus eftersom namnet Jesus är en grekisk översättning av det hebreiska namnet Jeshua som i sin tur är en förkortning av Jehoshua. Han föddes i den galileiska bergsbyn Nasaret av kvinnan Maria Mirjam på arameiska. Fadern kan ha varit Josef, men Maria kan också ha haft en man innan Josef och då blev Josef styvfar åt ”oäktingen” Jesus. Det finns till och med uppgifter om att Maria våldtogs av en romersk soldat.

Jesus växte upp och mobbades av sina kamrater. Han lärdes upp att bli snickare och levde på bröd, oliver, olivolja, vin, bönor, nötter, frukt och saltad fisk. Han kan ha varit analfabet, kortvuxen och mörkhyad och han talade med lantisdialekt. Tänderna hade han tappat när han som trettioåring hög ålder för fattiga, de flesta upplevde inte sin tjugofemårsdag började predika.

Gardell försöker rekonstruera Jesus liv från födseln till korsfästelsen och uppståndelsen. På kringelikrokvägar färdas vi till Jordanfloden där Jesus döptes som syndare. Vi följer med ut i Judeens öken för att fasta och slår följe med Jesus alla lärjungar när han till sist börjar förkunna i synagogor, småstäder och byar.

De som följer honom på Vägen måste lämna allt, familj, pengar och status. Trots att kvinnor inte får visa sig offentligt utan ledsagare man, far eller bror är det många som blir lärjungar, däribland myrrabärerskan Maria från Magdala.

Jesus liv och gärning levandegörs mycket tack vare att Gardell är så intresserad av förkunnarens relation till den egna familjen som kan ha försökt förklara honom sinnessjuk, till lärjungarna inte minst de kvinnliga, till antagonisterna som kallade honom en skandalös frossare och drinkare och till Gud.

Efterspelet – hur Jesus trohet till judendomen förringats av kyrkan och hur kvinnofientliga krafter inom kristendomen lyckats skriva om och förfalska historien – vävs in i texten på ett bra sätt. Gardell tillåter sig att brinna till av personliga känslor mitt i det sakliga letandet. Så arbetar ett geni.

Han förmår också, med glimten i ögat, summera hela boken på tre rader: ”Hur skulle en kort sammanfattning av Jesus levnadsbana kunna se ut? En glesbygdsprofet i en avkrok av det romerska imperiet, verksam högst ett par år och avrättad som brottsling.”

Det här är en bok för alla oss som är fascinerade av myten och människan Jesus men egentligen inte vet särskilt mycket om honom, skriven av en lysande berättare som egentligen inte heller vet särskilt mycket men som ger oss 350 sidor av spännande möjligheter.

Författare: Jonas Gardell
Titel: Om Jesus
Förlag: Norstedts


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2009 08:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: