sourze.se

Annika Östberg: Lurade Reinfeldt Schwarzenegger?

"Jaha! Handlade det alltså inte om att flytta en svensk fånge, dömt till ett allvarligt brott i USA, till Sverige, utan om att frita henne? Vet Schwarzenegger om det?"

Jag blir inte klok på Annika Östberg-grejen. Alltså, vår statsminister Fredrik Reinfeldt träffade Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger, bad för Östbergs räkning om att hon skulle få förflyttas till Sverige och lovade Schwartzenegger att inte gå ut i media med att han försökte påverka nämnde guvernör att släppa en polismordmedhjälpsdömd person till ett förmildrat straff. Detta eftersom den amerikanska opinionen är sådan att det inte gillas att en guvernör mjuknar i sådana här lägen. Statministern väljer först att ljuga på frågan om han har haft ett samtal om Östberg med guvernören i fråga, eftersom det bedöms som risken annars skulle vara stor att Östbergs chanser skulle minska snarare än öka för förflyttning till Sverige. Reinfeldt kallar det för att det är en statsministers uppdrag att inte berätta allt han vet, men i det här fallet, när han plötsligt i efterhand väljer att ta bladet från munnen, och om en sådan här sak, känns det lite märkligt. Har egentligen statministern någon anledning att ifrågasätta det amerikanska rättsystemet? Har han det svenska folkets uppdrag att göra det?

Men, det jag undrar över är vad Schwarzenegger nu tycker om att sveriges statsminister, på en gång när den polismordsmedhjälpsdömda kvinnan verkligen fått förflyttas till Sverige, väljer att avslöja hans och guvernörens hemlighet. Varför väljer inte Reinfeldt att fortsätta att inte berätta det? Är det av oro för att ledningen i Kalifornien eller i USA ska bli arga när de får höra att hemligheten avslöjats, som det verkar omöjligt att få de svenska beskickningarna i USA att bekräfta att Östberg släppts från det amerikanska fängelset? Det verkar å ena sidan troligt, å andra sidan otroligt naivt. I 2000-talets värld är det ju bara ett Facebook-klick mellan Kalifornien och Sverige.

Och hur är det förresten med svenska fångar utomlands. Är det en etablerad sanning att vi alltid strävar efter att förflytta svenskar som har begått brott utomlands, hem till Sverige? Det kan väl ligga någon logik i det, men jag blir lite förvånad när Sveriges Radios Ekot i sin rapportering av Östbergs hemkomst betonar att "det kan ta lång tid" innan Östberg eventuellt benådas i Sverige och slipper fri ur svenskt fängelse, och tillägger att det säkert kan bli fråga om "flera månader". Jaha! Handlade det alltså inte om att flytta en svensk fånge, dömt till ett allvarligt brott i USA, till Sverige, utan om att frita henne? Vet Schwarzenegger om det?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2009 00:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: