sourze.se

Konjunkturen kommer att göra en L-sväng

Den där finansministern vi har i Sverige är en riktig dysterkvist och pessimist. Han tror att vi har sju magra år framför oss. Tänk om han kunde se lite positivt på läget i stället.

Förut pratade man om att konjunkturen gjorde en U-sväng. Men nu har man bytt ut bokstaven U mot L som i Lennart. Äntligen har jag fått rätt. Det begriper ju alla utom regeringen att den pågående tillväxtnojan inte har nån framtid. Nu går ju allt fler företag över till 4-dagars arbetsvecka. Och det är ingen som kommer att må illa av det. Att tillverka en massa smörja som man inte behöver är det slut med nu.

Flera branscher kommer att få tänka om. En av dem är resebyråerna. De kommer att få mycket mindre att göra. För det första så köper allt fler sina resor på nätet och för det andra så kommer resandet att minska i framtiden. Nu kan man ju sitta i sin kammare och resa över hela världen tack vare internet. Redan för ett par hundra år sen skrev Xavier de Maistre en intressant bok: ”Nattlig resa i min kammare”. Tänk så bekvämt det är, och inte kostar det så mycket heller. Och det är ju viktigt nu när alla måste ha koll på sina utgifter. De Maistre borde ha fått Riksbankens ekonomipris postumt i stället för alla de ekonomiska skämtare och ignoranter som hittills fått det.

Vad man måste minska på är dessa flygresor. Tänk så mycket avgaser en jumbojet släpper ut jämfört med hur mycket man släpper ut i sin kammare. Dessutom borde alla över 60 år få utreseförbud. De kan gott stanna hemma och inte åka iväg och fjanta sig i Bahia, Valparaiso och Kuala Lumpur. Har de inte rest i sin ungdom och sett sig omkring då så får de skylla sig själva. Jag kom ihåg när jag i början av januari 1957 kom från Dover till Calais och sen skulle lifta hem till Sverige. Men det var helt kasst i Frankrike. De där fransmännen förstod ju inte franska, i varje fall inte min. Så jag travade ihärdigt vidare på de franska vägarna. Och jag tänkte på Harry Martinson som skrivit om att efter första världskriget kunde man längs vägkanterna ösa tomhylsor med skyffel. Tider det! Till slut kom jag fram till en håla och där stod jag brandvakt hela natten. Tala om lång natt! När morgonen kom så hoppade jag på en buss till Lille. Så småningom kom jag till Sverige. Men där var det också kasst att lifta för det var bensinransonering på grund av Suezkrisen och bilarna lyste med sin frånvaro.

Det är såna skrönor man ska ha på lager när man hamnar på långvården så att man kan lätta upp stämningen. Men då gäller det att ha upplevt en massa. Får man nu 4-dagars arbetsvecka i framtiden så hinner folk uppleva mycket mer i stället för att träla i onödan på jobbet. Framtiden ser mycket ljus ut, om man låter bli att lyssna på herr Borg och andra bakåtsträvare som inte har förmåga till nytänkande.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 apr 2009 12:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: