sourze.se

När Gud kom på middag

För en tid sedan när jag låg hemma och lyssnade på Springsteens senaste platta knackade det på fönstret. Döm om min förvåning när det visade sig att självaste Gud stod där ute i kylan...

I första Mosebokens 18:e kapitel kan vi läsa om hur den 100-årige Abraham satt och svalkade sig i öppningen till sitt tält vid Mamres terebintlund när han fick besök av tre män. De tre besökarna visade sig vara inga mindre än Gud och två änglar. Gamle Abraham skyndade sig att duka till fest. Gud frågade var hans hustru Sara var och lät sen meddela att hon skulle bli med barn snart trots sina 90 år.

Sara log och frågade sig: "Skulle jag väl nu på min ålderdom ge mig till lusta, nu då också min herre är gammal?" varpå Gud vände sig till Abraham och frågade: "Varför log Sara och tänkte: ’Skulle jag verkligen föda barn, så gammal som jag är?’"

Gud lovade att återvända om ett år och att Sara då skulle ha en son. Därefter gjorde sig besökarna redo att ge sig iväg, eftersom synden i Sodom och Gomorra var så stor att innevånarna skulle förgöras. Abraham vädjade till Gud att skona Sodom, där hans brorson Lot bodde, om det fanns åtminstone tio rättfärdiga där, och Gud lovade att göra det.

Därefter sände Gud sina båda änglar bort till Sodom där de fick övernatta hos Lot och hans familj, men plötsligt blev huset omringat av folket i stan som krävde att änglarna skulle lämnas ut. Lot erbjöd dem sina bägge döttrar istället men de nobbade anbudet. Änglarna förblindade angriparna och förde Lot och hans familj ut ur staden. De fick stränga order att inte se sig om när Guds vrede lät eld och svavel regna över Sodom och Gomorra och totalförstörde städerna och den bördiga slätten runt omkring.

När Lots hustru trotsade Guds förbud och vände sig om och såg mot städerna, förvandlades hon till en saltstod. Lot och hans båda döttrar levde sen i ensamhet och döttrarna förblev ogifta. De fick då för sig att de skulle ge Lot vin att dricka och förförde honom, vilket ledde till två söner som sen blev stamfäder för moabiterna och ammoniterna.

Om du fick träffa Gud skulle du kanske passa på att fråga varför Gud inte visste var Sara befann sig om Gud nu är så allvetande. Kanske skulle du också undra över varför Gud är så hämndlysten och benägen att mörda folk som inte faller Gud i smaken. Du kunde ju också passa på att fråga hur Moses kunde begå mord men ändå finna Guds välsignelse och varför incestfamiljen Lot tillhör de som räddades undan Sodom och Gomorra, medan alla andra syndare dödades.

Själv fick jag chansen att ställa en del andra frågor härom veckan när Gud kom på besök. Såhär gick det till:

Jag låg och lyssnade på Bruce Springsteens senaste platta när det knackade på fönstret vid balkongen, och döm om min förvåning när det visade sig vara självaste Gud som stod där ute i kylan. Jag öppnade dörren och sa:
"Kom in för Guds skull, det är ju svinkallt ute."
"Ingen fara, jag fryser aldrig", svarade Gud.
"Nej, det är klart, vad dum jag är."
"Det där är ett vanligt misstag ni gör här på jorden", sade Gud.
"Vaddå?" undrade jag.
"Att ni dömer er själva, genom att säga hur dumma ni är", svarade Gud.
"Hm, det stämmer nog."
"Nog?"
"Jag menar det stämmer förstås."
"Jag vet att du brukar reflektera över sånt här och tycker att det vore bra om fler av er gjorde det."
"Ja, men de flesta har väl fullt upp med sina stressade liv antar jag."
"Ni har all tid i världen", förklarade Gud. "Faktum är att ni har all tid i universum, ja, i alla universum."

"Men vänta lite nu", invände jag.
"Einstein visade väl att tiden egentligen inte finns?"
"Einstein visade att den klassiska fysikens bild av tid och rum är felaktig när vi talar om kroppar som rör sig med väldigt höga hastigheter. Emellertid gäller Newtons teori om tid och rum då vi pratar om kroppar som rör sig i normal hastighet."
”Hmm, menar du att tiden faktiskt existerar?"
"Fråga vem som helst idag och de kommer att svara att tiden går väldigt fort", svarade Gud. Jag var tvungen att le när jag tänkte på hur sant detta är.
"Ja, det hör man ju ofta."

"Jag talade symboliskt när jag sade att ni hade all tid i världen och alla universum i den meningen att ni har evigheten på er att göra det ni vill."
"Jo, men det är ju en klen tröst för dem som vill att det ska ske här och nu."
"Om ni verkligen levde här och nu så skulle det mesta i era liv fungera ganska lätt."
"Hur menar du då"
"En kropp i balans upplever inte friktionens slitage. En kropp i obalans upplever däremot energiförlust och försöker kompensera detta genom olika manövrer."
"Som att frossa i mat, kaffe, droger, dataspel, prylar och pengar, t.ex?"
"Eller arbete", fortsatte Gud.
"Men det är väl bra att jobba?" invände jag.
"Hur många arbetar för att de älskar det de gör snarare än att de känner sig tvungna att göra det?"
"Där satte du dit mig igen."
"Inte alls, jag påminner dig bara om vad du egentligen redan vet. Ja, vad alla människor innerst inne vet."

"Du vet att jag anser att hela mänskligheten egentligen är slavar under en hänsynslös elit?" "Ja, jag vet ju allt."
"Hur ser du på det?"
"Om en människa inte är fri att äta och dricka av jordens frukter och vatten utan att erlägga en papperslapp eller mynt för detta, kan hon då anses vara fri?" Jag skakade på huvudet.

Gud fortsatte:
"Om en människa ombeds lägga sin röst och sitt förtroende i händerna på makthavare som inte vågar tala sanning, kan hon då anses vara fri?"
"Knappast."
"Om en människa tvingas gå i skolor där hon får lära sig att bli en duktig producent och konsument men inte att bli en självständigt tänkande och självförverklig individ, kan hon då anses vara fri?"
"Inte en chans."
"Om en människa ser det som ofrånkomligt att världen fortsätter styras av människor som upprätthåller ett system som förgiftar såväl hav, land och luft och allt levande på jorden, kan hon då anses vara fri?"
"Men hur förmedlar man detta till folk utan att bli kallad för en kommunist, flummare eller dåre?"
"Du kan inte förmedla det utan att räkna med att vissa kommer att kalla dig för allt detta och mer därtill."
"Nej, jag vet, men jag anser ju att såväl kommunismen som new age bara är ytterligare redskap i händerna på den elit som vill dribbla bort korten och styra folk."
"Det har alltid funnits vissa som inte vill höra sådant som ifrågasätter deras inlärda bild av tillvaron. Om man för fram åsikter som rubbar hela den världsbild som människor har byggt upp kan man inte förvänta sig applåder. Tvärtom så ligger det i sakens natur att folk kommer att reagera med rädsla och en inte oansenlig portion ilska över att någon väckt dem ur den slummer av illusioner de blivit matade med hela sitt liv."
"Jo, det ska gudarna veta… eller Gud, menar jag."

"En av dina styrkor består i att du aldrig har förlorat din humor. Där det inte finns humor finns inte heller andlighet."
"Så vad har Gud att föreslå mänskligheten för att vi ska skapa en bättre och rättvisare värld?"
"Vad sägs om att sluta be Gud göra det och fixa det själva?"
"Men hur?"
"Blicka in i era hjärtan och öppna lotusblommans blad, så skall evighetens ljus blända era ögon. När så skett skall en röst förnimmas er och ni kommer att se livet med klarheten i kärlekens själ."


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 03 mar 2009 11:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: